Općina Martijanec >> ...iz općinske uprave >> Vježba zaštite i spašavanja „Požar u Osnovnoj školi Martijanec“
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Vježba zaštite i spašavanja „Požar u Osnovnoj školi Martijanec“

Sve službe koje prve stižu na teren u slučaju kada je potrebna hitna reakcija radi zaštite ili spašavanja ljudi odnosno imovine, u vježbi održanoj u petak u Martijancu, pokazale su da su potpuno spremne obaviti zadaću koja se od njih očekuje.
U vježbi zaštite i spašavanja „Požar u Osnovnoj školi Martijanec" simuliran je slučaj požara u toj školi gdje je bilo potrebno hitno djecu, njih više od dvjesto, izvesti iz objekta i smjestiti na sigurno, potražiti djecu u školi koja su zadobila ozljede, spasiti djecu s gornjeg kata koja zbog „požara" nisu na vrijeme mogla napustiti objekt te pronaći učenike koji su se zbog „panične" reakcije izgubili.


Odmah po nastanku „požara" nastavnici i ravnateljica djecu su izveli na dvorište škole, a za nekoliko trenutaka stigli su i pripadnici DVD-a Martijanec. Vatrogasci su ubrzo na sigurno iznijeli nekoliko „ozlijeđenih" učenika koje su odmah potom zbrinuli djelatnici Crvenog križa te Hitne medicinske pomoći iz Ludbrega. Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja pomoću užeta s gornjeg su kata „spasili" dva zarobljena učenika i njihovu učiteljicu, dok su psi tragači pronašli izgubljene učenike u krugu škole i na obližnjem polju. Za kraj vatrogasci i nastavnici pokazali su kako se na ispravan način koristi aparat za gašenje požara, za što u konačnici svaki nastavnik i djelatnik škole mora biti osposobljen.
Načelnica općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenica načelnika, Sanja Tkalčić Fajt, pojasnila je da je prema smjernicama Općine škola dužna jednom godišnje provesti vježbu.
– Vježbom se provjera osposobljenost svih uključenih u zaštitu i spašavanje, zatim ima li nedostataka kod opreme ili potreba za nabavku nove, a vježba je i dobra podloga za uklanjanje eventualnih nedostataka – rekla je Tkalčič Fajt te zaključila da je vježba pokazala zavidnu spremnost i osposobljenost svih sudionika.
Na kraju vježbe načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat obavio je smotru svih sudionika zahvalivši im na sudjelovanju u vježbi. Dodao je da Općina puno ulaže u zaštitu i spašavanje kako bi se mještani osjećali što sigurnije, i za sebe, ali i svoju imovinu. Odličnu suradnju sa svima koji su uključeni u zaštitu i spašavanje, te ovakve vježbe, najavio je i ubuduće.