15
srpanj
2024

Općina Martijanec i GDCK Ludbreg organiziraju besplatan prijevoz starijih i nemoćnih osoba do liječnika

Općina Martijanec i GDCK Ludbreg potpisali su sporazum o partnerstvu u provedbi pilot projekta ” Mobilnost starijih i nemoćnih osoba s područja općine Martijanec ” .

Cilj ovog projekta je osiguranje besplatnog prijevoza do zdravstvenih, socijalnih i ostalih javnih usluga za sve starije i nemoćne osobe s prebivalištem na području Općine Martijanec koje nemaju pravo na prijevoz sanitetskim vozilom, nemaju stalne prihode, radno sposobne djece i skrbnika ili su težeg zdravstvenog stanja.

Tijekom provedbe projekta Ludbreški Crveni križ će jednom tjedno u vremenu od 07,00 – 15,00 h, srijedom ili četvrtkom (ovisno o jutarnjem radnom vremenu liječničke ambulante u Martijancu) vršiti prijevoz starijih i nemoćnih osoba s prebivalištem na području Općine Martijanec do liječnika, te do socijalnih i drugih javnih ustanova u kojima ove osobe mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu i svoja osnovna materijalna prava, a čija djelatnost se obavlja na području Općine Martijanec i Grada Ludbrega.

Ludbreški Crveni križ će jednom tjedno od 7,00 – 15,00 h vršiti prijevoz stanovnika općine Martijanec, prema prethodno zaprimljenim prijavama korisnika za prijevoz .

Prijave za besplatan prijevoz primaju se na broj telefona 042 819-522.

Prednost pri korištenju usluga prijevoza imaju osobe slabijeg imovinskog stanja , osobe bez djece i skrbnika te teški bolesnici.

Početak provedbe projekta je 15.listopada 2020. godine.

Projekat u potpunosti financira Općina Martijanec, a GD CK Ludbreg obavljat će uslugu prijevoza za sve osobe s prebivalištem na području Općine Martijanec koje zadovoljavaju socijalne kriterije Općine Martijanec uz uvjet da su ujedno i članovi GDCK Ludbreg. Članstvo u Crvenom križu stoji 12 kuna godišnje.

O ovom projektu načelnik Općine Levak Dražen kaže:

Cilj projekta je unapređivanje kvalitete života socijalno ugroženih , starijih i nemoćnih osoba i osoba s invaliditetom za zdravstveno i egzistencijalno najugroženije mještane Općine Martijanec.

Naime, na području Općine ukinut je dio redovnih autobusnih linija (u Rivalnom i G.Martijancu ih čak nije ni bilo), isto tako bitno je reducirano i pravo na sanitetski prijevoz, tako da nemoćne osobe ako nemaju vlastito vozilo ili nekog da ih preveze jednostavno ne mogu do liječnika, medicinskog laboratorija, Centra za socijalnu skrb ili bilo kojeg javnog servisa koji bi mu osigurao osnovnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Do sada su se takove osobe snalazile kako su znale i same umjele, na način da su nekog molile za prijevoz do liječnika, plaćale nekom da ih preveze ili jednostavno zbog nemogućnosti snalaženja nisu mogle do liječnika.

To u 21 stoljeću ne možemo dopustiti i Iz tog razloga već dvije godine angažirani smo na pokušajima legalnog rješavanja ove problematike koju smo konačno uspjeli rješti zahvaljujući dobroj volji GDCK Ludbreg. Nadamo se da će naši mještani biti zadovoljni ovim pilot projektom koji u potpunosti financira Općina Martijanec, a to je ujedno i preduvjet daljnju poslovnu suradnju Općine Martijanec i GDCK Ludbreg.

Uz ovaj projekat intenzivno radimo na projektu pripreme i dostave besplatnih obroka socijalno ugroženim starijim i nemoćnim osobama s prebivalištem na području Općine Martijanec čiju realizaciju očekujemo tokom 2020. godine.