Općina Martijanec >> Gospodarske udruge >> LD "Šljuka"
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Lovačko društvo "Šljuka"

Lovačko društvo ''Šljuka'' Martijanec je udruga dobrovoljno udruženih građana – lovaca koji su se udružili s ciljem unapređenja, uzgoja, zaštite, lova i iskorištavanja divljači i njenih dijelova bez namjere stjecanja dobiti. Sjedište Društva je na području Općine Martijanec, u naselju Hrastovljan kb 1 i isto djeluje neprekinuto proteklih 65 godina.

Osnivačka skupština Lovačkog društva održana je 13. listopada 1945. godine u Martijancu. Na skupštini je sudjelovao 41 građanin s područja bivše upravne općine Martijanec. Osnivači lovačkog društva su između sebe izabrali predstavnike u Izvršni i Nadzorni odbor, te lovnika. Prvi predsjednik društva bio je Antun Tkalčić iz Slanja.

S vremenom broj članova Lovačkog društva raste, a njihovim vrijednim radom i odricanjem namaknuta su financijska sredstva za kupnju bivšeg mlina u Hrastovljanu na rijeci Plitvici koji je kasnije preuređen u lovački dom. Kupljeno je i više parcela zemljišta za potrebe jednogodišnjih i višegodišnjih remiza, za izgradnju volijera, kao i za uzgoj poljoprivrednih kultura čijim se plodovima tijekom zimskih mjeseci prihranjivala divljač u lovištu.

Ključni moment u novijoj povijesti Lovačkog društva ''Šljuka'' Martijanec je nastupio 1996. godine. Hrvatski sabor je donio novi Zakon o lovu (NN br. 10/94, 05/95 i 25/96) prema kojem su ustanovljena lovišta na teritoriju Republike Hrvatske. Sukladno odredbama Zakonu zajednička otvorena lovišta kojima su upravljale županije stavljena su na javnu licitaciju. Javna licitacija lovišta na području Županije Varaždinske provedena je 02. srpnja 1996. godine, te je na toj licitaciji pravo gospodarenja lovištem ustanovljenom na području Općine Martijanec zakupio za 95.000 kuna Mirko Perko iz Zagreba.

Lovačko društvo ''Šljuka'' Martijanec je tako, nakon 51 godine uspješnog gospodarenja ostalo bez lovišta. To je dovelo do podjele članstva, jedan dio se odvojio i osnovao novu udrugu pod nazivom ''Šljuka '96'' koja je s novim lovozakupnikom sklopila ugovor o podzakupu lovišta i tako nastavila gospodariti lovištem, jedan dio lovaca je odustao od lovstva, a dio članova je nastavio djelovati unutar udruge Lovačko društvo ''Šljuka'' Martijanec. Zahvaljujući njihovoj ustrajnosti Lovačko društvo ''Šljuka'' Martijanec je nastavilo s daljnjim radom.

Od 2009. godine, nakon izbora novog Izvršnog odbora na čelu s predsjednikom Franjom Stunjekom iz Madaraševca, Lovačko društvo aktivno sudjeluje u radu Lovačkog saveza Varaždinske županije, kao i Lovnog ureda Ludbreg koji okuplja lovačke udruge ludbreške regije (LD ''Srnjak'' Ludbreg, LD ''Belupo'' Ludbreg, LD ''Patka'' Sveti Đurđ, LD ''Fazan'' Veliki Bukovec, LD ''Prepelica'' Mali Bukovec i LD ''Šljuka'' Martijanec). Osim toga, danas Lovačko društvo ''Šljuka'' Martijanec provodi aktivnosti vezane za održavanje i uređenje lovačkog doma i okoliša oko njega, upravljanje imovinom u njenom vlasništvu, organizaciju skupnih lovova na divljač za svoje članove, a članovima je omogućeno i bavljenje lovnim streljaštvom. Lovačko društvo ''Šljuka'' Martijanec trenutno ima 27 članova. Lovačko društvo ima ''otvorena vrata'' za sve osobe koje vole lov, streljaštvo i druženje, te žele provoditi što više svog slobodnog vremena u prirodi. Tako je, u proteklih par godina nekoliko mlađih osoba s područja Općine Martijanec, primljeno u članstvo udruge.