Općina Martijanec >> ...iz kulture
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Novosti iz kulture

Otkrivanje Stope sv. Martina

Otkrivanje Stope svetog Martina

„Stopu sv. Martina" postavili su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske:
- Europska mreža kulturnih centara sv. Martina
- Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska
- Općina Martijanec u suradnji sa Župom sv. Martina biskupa iz Martijanca te Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, u okviru Europskoga kulturnog itinerara Sv. Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost koji je ocjenjuju Kulturnim itinerarom vijeće Europe.

Više...

Mala škola vezenja u Kulturno-informativnom centru Martijanec

Mala škola vezenja u Kulturno-informativnom centru Martijanec


Tijekom ljetnih školskih praznika u Kulturno-informativnom centru Martijanec sekcija vezilja KUD-a Martijanec organizirala je malu školu vezenja za učenice i učenike Osnovne škole Martijanec. Školu polazi dvanaest polaznika koji uče izradu narodnih vezova ovog kraja. Polaznici su pokazali veliki interes što jamči i očuvanje i prenošenje ove tradicije na mlađe generacije. Posebno je zadovoljstvo što roditelji potiču i podupiru rad i nastojanje svoje djece u aktivnostima za očuvanje naše kulturne baštine.

Više...

Obilježavanje dana Svetog Florijana – dan vatrogasaca

3. svibnja Vatrogasna zajednica Općine Martijanec u znak Svetog Florijana i Dana vatrogasaca organizirala je sv. misu u Kapeli sv. Benedikta u Hrastovljanu koju je vodio prečasni Ivan Košutić. Misi su prisustvovali gosti iz susjedne nam Slovenije i to PGD Ptujska Gora te PDG Martjanci. Nakon svete mise slijedilo je druženje vatrogasaca u Društvenom domu u Hrastovljanu.

Više...

Tradicionalno obilježavanje 1. svibnja - praznika rada u Općini Martijanec

Kao i svake godine za 1. svibnja kod Društvenog i Vatrogasnog doma u Martijancu Dobrovoljno vatrogasno društvo Martijanec sa svojim članovima postavlja prvomajsko drvce takozvani majpan. Poslije postavljanja drvca nastavljeno je druženje sa članovima u Društvenom i Vatrogasnom domu u Martijancu.

Više...

Održan sastanak povodom 240-godišnjeg posvećenja crkve sv. Martina u Martijancu

Dana 25.04.2015. godine u 9.30 sati održan je sastanak povodom 240-godišnjeg posvećenja crkve sv. Martina u Martijancu, a u svrhu postavljanja „Stopa sv. Martina" kod župne crkve u Martijancu.

Više...

Kazališne predstave u Martijancu

Općina Martijanec i Gradska knjižnica i čitaonica "Mladen Kerstner" pozivaju vas u petak 28. veljače u 19 sati u Društveni dom Martijanec na dvije kazališne predstave.

Predstave će izvesti kazališna družina "Trio V", a moći ćete pogledati "Prvi april" Mladena Kerstnera i "Poštene žene" Marije Winter.

Plakat s popisom mjesta za podizanje besplatnih ulaznica pogledajte u prilogu.

Saša Lenček novi predsjednik KUD-a Martijanec

Dana 20.02.2014. godine s početkom u 19,00 sati u društvenom domu u Martijancu održana je Izvanredna izborna sjednica skupštine Kulturno umjetničkog društva Martijanec. Na sjednici je izabrano novo rukovodstvo za rad KUD-a Martijanec za mandatno razdoblje 2014. do 2018. godine.

NOVO RUKOVODSTVO KUD-A MARTIJANEC ZA 2014. - 2018. GODINU

PREDSJEDNIK: Saša Lenček

TAJNIK: Marijana Tarandek

DOPREDSJEDNICI: Nikola Hrkač i Štefanija Melnjak

UPRAVNI ODBOR: Saša Lenček, Marijana Tarandek, Nikola Hrkač, Štefanija Melnjak, Marina Hižak, Nikolina Lovrenčić, Melita Bačani, Tomislav Horvat, Irena Jagušić.

NADZORNI ODBOR:Sonja Huzjak - predsjednica, Sanja Tkalčić Fajt - članica, Marijan Horvat - član

Hodočasnik iz Francuske posjetio Općinu Martijanec

Fotografija1 U nedjelju 29.09.2013.g. u Općinu Martijanec došao je hodočasnik iz Francuske, gospodin Hubert Morel. Prošao je svetomartinski put iz Francuske preko Italije i Slovenije u Hrvatsku. U pratnji kroz Hrvatsku bio mu je gospodin Božidar Dragišić. Dragog nam gosta primili smo u župnoj crkvi Sv. Martina te ga prigodno darovali radom žena vezilja KUD-a Martijanec uz pjesmicu male Jagušić Lane. Gospodin Morel je impresioniran našom narodnom nošnjom uz komentar da bi rado vidio naš KUD u Francuskoj. Ovim događajem Općina Martijanec našla se na europskoj karti puteva Sv. Martina, što otvara jednu novu stranicu predstavljanja naše općine u europi.

 

Više...

Božićno-novogodišnji koncert KUD-a Martijanec

 

img 0451Kulturno umjetničko društvo Martijanec 28.12. 2012. u školskoj dvorani u Martijancu priredilo je koncert za sve mještane Općine Martijanec, a i šire, kako bi što bolje dočarali duh mira i blagostanja u ovo blagdansko vrijeme.

Na koncertu osim domaćima nastupali su i brojni drugi gosti. KUD „Martijanec“ predstavio se sa svojom tamburaškom sekcijom pod vodstvom Elvisa Međerala sa tradicionalnom narodnom pjesmom Radujte se narodi, i sekcijom malih folkloraša koji su pod vod vodstvom Jelene Đepina i Marine Hižak izveli Prikaz narodnih običaja u vrijeme Božića. Predstavi se i član KUD-a Darko Hrastić koji je na harmonici izveo skladbe Tico, Tico i valcer „Vino, žene i pjesma“. Od gostiju, KUD „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega izveo je Prigorske plesove – Dobar večer dobri ljudi. Na ovom Božićno - Novogodišnjem koncertu prvi puta predstavila se i vokalna skupina KUD-a Ježek iz Beretinca sa pjesmama O kakva svetlost i Little drummer boy, Vokalna grupa Cantantes animae, u prijevodu Raspjevane duše sa pjesmama Tama je svud i Bijeli Božić. Zbor župe Presvetog Trojstva iz Ludbrega predstavio se sa pjesmama: Gloria, O Betleme, Poslušajte svi sada. Te na samom kraju KUD „Juraj Lončarić“ koji se predstavio sa skladbama: Andante Grazzioso, Mehki snežek, Sretan Božić i Ave Maria. Na kraju koncerta svi izvođaći uz pratnju tamburaških orkestara otpjevali su pjesmu Tiha noć. Ovaj koncert u prepunoj sportskoj dvorani Osnovne škole Martijanec pružio je nezaboravne trenutke prisutnim mještanima Općine Martijanec te mnogobrojnoj publici iz čitave ludbreške regije ali i iz drugih dijelova varaždinske županije. Ovakav prekrasan kulturni događaj koji postaje tradicionalan, svrstava Općinu Martijanec u jednu od jačih kulturnih sredina u Varaždinskoj županiji. Rad i trud mladih zaljubljenika u kulturu i očuvanje tradicionalne hrvatske baštine, potpomognut starijim članovima KUD-a i Općinom Martijanec prepoznat je ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u inozemstvu, pa se stoga očekuju nova gostovanja na kojima će predstavljati Općinu Martijanec, Varaždinsku županiju i Republiku Hrvatsku. FOTOGALERIJA.

Božićno - Novogodišnji koncert

 

Pozivamo Vas na Božićno – Novogodišnji koncert KUD-a „Martijanec“,

koji će se održati 28.12. 2012. ( petak),

   u školskoj dvorani u Martijancu s početkom u 19 sati.

 

KUD „Martijanec“ pripremio je ovaj koncert za sve mještane Općine Martijanec, a i šire, kako bi Vam što bolje dočarali duh mira i blagostanja u ovo blagdansko vrijeme.

Program koji smo za Vas pripremili bit će bogat, a u tome će nam pomoći i naši gosti:

KUD Anka Ošpuh iz Ludbrega, KUD Ježek iz Beretinca,

 KUD Juraj Lončarić iz Hrženice i Župni zbor crkve sv. Trojstva.

Također, moći ćete vidjeti i kupiti lijepe ručne radove skupine vezilja KUD-a „Martijanec“.

Radujemo se Vašem dolasku!

 

Predsjednica KUD-a „Martijanec“

 

Antonija Jandrok

Nastup KUD-a Martijanec u Kicarju

 

17.11.2012.godine Kulturno umjetničko društvo Martijanec sudjelovalo je na 11. srečanju ljudskih pevcev i godcev u Kicarju u Republici Sloveniji. Sama manifestacija održala se je pod nazivom " KICAR POJE IN IGRA". Za sudjelovanje na ovoj manifestaciji KUD-u Martijanec poziv je došao  od grupe "Stari prijatelji iz Kicarja". Prijateljstvo je sklopljeno prilikom zajedničkog nastupa u Ptujskoj Gori u Sloveniji. Nastup KUD-a  Martijanec primljen je sa oduševljenjem, a druženje uz tamburašku glazbu nastavljeno je dugo poslije službenog dijela manifestacije. Tom prilikom razvilo se i novo prijateljstvo sa grupom koja također njeguje narodne običaje iz Austrije, što će KUD Martijanec najvjerojatnije odvesti na gostovanje u Austriju. Nastupanjem izvan granica Republike Hrvatske KUD Martijanec predstavlja narodno bogatstvo i običaje našeg zavičaja, ali i svoje domovine.

 

20184  378374  579144

Više članaka...