Općina Martijanec >> Ostale novosti >> Javni skup Lokalne akcijske grupe Izvor u Ludbregu
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Javni skup Lokalne akcijske grupe Izvor u Ludbregu

 

I načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat dopratio je na javni skup LAG:a udruge iz svoje sredine. Martijančani su se među prvima uključili u pripreme za osnivanje LAG-a.

Prepoznali smo da kroz LAG možemo lakše ostvariti svoje interese i ubrzati razvoj naše općine jer nismo zadovoljni sadašnjim stanjem i tražimo put prema napretku i boljoj budućnosti. Prvenstveno smo zainteresirani za projekte na razvoju poljoprivrede u našoj sredini, a u samom općem ruralnom razvoju smatramo da je jako važno obrazovanje. To za nas znači rješavanje pitanja prostora objekata predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja koji su temelj opstanka i razvoja jedne zajednice. Kroz projekte vjerujem da ćemo poljoprivrednike lakše motivirati da nastave proizvodnju, nastojat ćemo raditi na njihovom udruživanju kako bi zajedno lakše izašli na tržište što bi sigurno dovelo do prosperiteta našeg kraja. Općina sama gotovo sigurno ne bi provodila te projekte u današnjim okolnostima i uvjetima. Sam princip u EU je takav da se kroz LAG može doći do sredstava i puno lakše do realizacije planova. Zato smo odmah od samog početka bili za osnivanje LAG-a, to smo proveli kroz naše Općinsko vijeće i radili smo na tome od prvog dana, a imamo i naše predstavnike u Upravnom i Nadzornom odboru. Ulaskom u EU očekujem daljnji razvoj LAG-a, a time i naših općina. Općina Martijanec je na Bogom danu mjestu, okruženi smo razvijenim gradovima. Mi smo u sredini, a odlično smo prometno povezani, imamo željeznicu, državnu cestu, ulaz-izlaz na autoput. Imamo sve preduvjete za uspješan razvoj. Nadamo se u budućnosti i brzoj Podravskoj cesti kroz naš teritorij, a možda jednog dana i autoputu kroz isto područje koji bi povezivao zapad i istok Europe što bi Općinu Martijanec u budućnosti sa sadašnje perspektive donijelo nesagledive mogućnosti razvoja našeg kraja – kaže Marijan Horvat – načelnik Općine Martijanec.

Martijančani su za promociju predstavili svoj KUD koji je s djelovanjem počeo prije dvije godine s ciljem promicanja i očuvanja kulturnih narodnih običaja, a u njemu djeluju tamburaška, folklorna, literarno-recitatorska i sekcija vezilja, a u suradnji s KUD-om formirao se i Tamburaški sastav Kraljevi.

OPG Pokos bavi se proizvodnjom i prodajom vina, a ima i kušaonicu. U svojim vinogradima imaju sorte: graševina, rajnski rizling, pinot bijeli i sivi, muškat otonel i moslavac. Za graševinu, rajnski rizling, pinot bijeli i mješavinu "Ludbreška Kapljica" imaju oznaku geografskog podrijetla.

Predstavili su se i mladi iz Učeničke zadruge OŠ Martijanec koji u svom voćnjaku i vrtu uzgajaju jabuke te drugo voće i brojne vrste povrćari ukrasnog bilja, a u zadruzi djeluju još kreativci pletači, cvjećari.

 

Izvor: Ludbreške novine