Općina Martijanec >> Sportske udruge >> NK "Polet" Martijanec
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Nogometni klub "Polet" Martijanec

NK „Polet" Martijanec
Nogomet se u martijanečkom kraju igrao još prije drugog svjetskog rata. Taj podatak nalazimo u organiziranim natjecanjima tog vremena gdje se uz nogometaše Poljanca, Selnika, Sigeca i drugih mjesta spominju i nogometaši Martijanca, ali pravi nogometni klub u Martijancu je osnovan 1973. godine. Klub je, kako je rečeno na osnivačkoj skupštini koja je održana 31. kolovoza 1973. godine, osnovan s ciljem da okupi mlade iz Martijanca, Sudovčine, Vrbanovca, Križovljana, Slanja, Gornjeg Martijanca i Rivalna, dakle cijelog martijanečkog kraja. Među osnivačima kluba spominju se Josip Novosel, Josip Horvat, Ivan Car, Josip Macan, Ivan Picek, Ivan Petrin, Franjo Henec, Ivan Skupnjak, Vladimir Pandurić, Marijan Pahor, Stjepan Zrinski i drugi. U prvi Upravni odbor kluba na osnivačkoj skupštini izabrani su: Josip Horvat za predsjednika, Ivan Car za tajnika, Josip Novosel za blagajnika, te za članove: Stjepan Zrinski, Ivan Picek, Branko Kunić, Ivan Petrin, Pavao Martinčević, Franjo Crkvenčić, Franjo Kolarić te Josip Macan. U Nadzorni odbor birani su Ivan Skupnjak, predsjednik, te članovi Franjo Henec i Vladimir Pandurić, dok su Disciplinsku komisiju činili Josip Macan, predsjednik i članovi Ivan Picek i Marijan Pahor.
Do osnivanja nogometnog kluba došlo je u vrijeme kada su u Martijancu već bile u tijeku akcije na uređenju mjesnog nogometnog igrališta, koje se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole. Martijanec je vrlo brzo postao središte nogometnih zbivanja u cijelom ovom kraju. Naime, već prve godine klub je izborio treće mjesto u Općinskoj B ligi i pravo sudjelovanja u kvalifikacijama za ulazak u Općinsku A ligu. No, klubu je uspjelo da uđe u Općinsku A ligu 1975. godine, samo dvije godine nakon osnivanja.

Slika 1: preuzeto iz knjige "Nogomet u ludbreškom kraju" Franje Vrtuleka

Neki od značajnijih uspjeha kluba su osvajanje prvog mjesta u Općinskoj A ligi 1993. godine, u godini kada je obilježena 20. obljetnica rada kluba te plasman u Prvu Županijsku nogometnu ligu. Također, vrijedno je spomenuti da je klub 1977. godine bio i u finalu Općinskog nogometnog kupa, a da je 1991. godine bio u finalu "Lige mira" koju je organizirao Općinski nogometni savez Ludbreg.

Slika 2: preuzeto iz knjige "Nogomet u ludbreškom kraju" Franje Vrtuleka

U međuvremenu je kroz klub prošlo mnogo nogometaša iz Martijanca i okolnih sela. Bilo je tu i pravih talenata, kao što ih ima i danas. Podatak, da je iz Martijanca u posljednjih nekoliko desetljeća čak 30 igrača nastupalo za ludbrešku "Podravinu" također govori o kakvim se talentima radi. Trenutno u klubu rade dva pogona, seniorski od 24 igrača, te juniorski od 18. Također, danas Nogometni klub "Polet" Martijanec raspolaže s nogometnim igralištem veličine 101*60 metara s vrlo dobrom travnatom podlogom, svlačionicama i svom potrebnom opremom koje zadovoljavaju kriterije Nogometnog saveza Ludbreg, što sve zajedno daje solidnu osnovu da se nogomet i dalje razvija. No, ipak sve će to ovisiti o radu brojnih nogometnih entuzijasta, ali i mogućnostima financiranja rada kluba koje se sada rješava putem dotacije Općine Martijanec, pripomoći sponzora i vlastitim prihodima. Klub je prošle godine proslavio 40. obljetnicu rada, te je u čast toga odigrana prijateljska utakmica sa ludbreškom "Podravinom".
I na kraju, za sve informacije ili pitanja slobodno se obratite ljudima koji trenutno vode klub, a to su Krešimir Huzjak kao predsjednik, Saša Golubić kao tajnik, Drago Tarandek kao blagajnik i Vjekoslav Bergovec kao trener seniorske ekipe.

Slika 3: detalji s proslave 40. godišnjice djelovanja kluba, 2013. godine