Općina Martijanec >> ...iz općinske uprave >> Predstavljanje projekata Općine Martijanec saborskim zastupnicima
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Predstavljanje projekata Općine Martijanec saborskim zastupnicima

Projekti Martijanca predstavljeni županisjkim saborskim zastupnicima i medijima

Priopćenje za medije

Aktualni i planirani projekti Općine Martijanec predstavljeni su u utorak javnosti i saborskim zastupnicima Varaždinske županije. Od osam pozvanih zastupnika na prezentaciju su stigli zastupnik reformista Radimir Čačić i HNS-ova Božica Makar. Uz dvoje saborskih zastupnika u Martijanec je stigao i varaždinski župan, Predrag Štromar.

Načelnik općine, Marijan Horvat, predstavio je nekoliko planiranih projekta iz raznih područja – izgradnju dječjeg vrtića i osnovne škole, gradnju sustava odvodnje, modernizaciju djela sustava javne rasvjete općine i poboljšanje prometne infrastrukture.

Jedan od najvažnijih projekata, izgradnja dječjeg vrtića za koji je kompletirana dokumentacija i projekt - vrijedan devet milijuna kuna - je u fazi čekanja raspisivanja natječaja i mogućnosti apliciranja prema fondovima Europske unije.

U tijeku je i rad na novom modelu dogradnje osnovne škole, koja je prvotno bila planirana po modelu javno privatnog partnerstva. - Po pitanju osnovnog školstva u nezavidnom smo položaju. Nema mjesta za jednosmjensku nastavu, a u kuhinji nema uvjeta niti za "h" od hasapa, rekao je Marijan Horvat te istaknuo da su sve županijske škole sređene, jedino je Martijanec ostao u ovakvom stanju. - Možemo daleko bolje živjeti, samo trebamo stvoriti pretpostavke, istaknuo je načelnik.

Općina Martijanec radi sve kako bi poboljšala prometnu infrastrukturu pa načelnik Horvat i njegov tim javno upozoravaju na nužnost izgradnje Podravske brze ceste. Na tu je temu prije mjesec dana u Martijancu održan i odlično posjećen okrugli stol, na koji su također bili pozvani svi županijski zastupnici u Hrvatskom saboru kao i načelnici te gradonačelnici općina i gradova kroz koje prolazi današnja Podravska magistrala pa znaju kakva je (ne)kvaliteta života uz frekventnu prometnicu. Prometne nesreće su učestale, veliki je broj smrtno stradalih osoba i nema kuće uz prometnicu koja nije oštećena uslijed jakog podrhtavanja tla zbog prolaza teških kamiona. Lokalna crkva ima velika oštećenja i popucale zidove.

U Općini se radi i na poboljšanju infrastrukture koja se odnosi na gradnju sustava odvodnje na području Martijanca. To je za Općinu nužno zbog velikih problema s obilnim kišama i poplavama.

Jedan od predstavljenih projekata je i rekonstrukcija i gradnja javne rasvjete zbog modernizacije sustava. Ukupna vrijednost prve faze rekonstrukcije je preko 900 tisuća kuna. Dokumentacija je pripremljena i čeka se raspisivanje natječaja Fonda za energetsku učinkovitost.

Načelnik Marijan Horvat na kraju je istaknuo nužnost razvoja ruralnih sredina bez kojih, kako je naglasio, nema jake države. - Selo mora imati vrtić, školu, kanalizaciju i biti prometno povezano. Bez toga ne možemo govoriti o razvitku ruralnih sredina. Gradnja škole u ruralnoj sredini nije isto kao u gradu. Nama je škola centralna institucija, Nemamo kazališta, koncertnih dvorana. Kod nas se sve odigrava u školi. Ako nemamo školu koja prostornim kapacitetima nadomješta sve to, naša su djeca hendikepirana što je nedozvoljivo. Djeci moramo omogućiti jednakomjeran razvoj na selu i u gradu. Selo više nisu "kumek i kumica". Ovo je 21. stoljeće, ljudi su obrazovani i žele jednake šanse. O ruralnom se razvoju samo priča, ali ništa od toga. Govori se samo o poticajima, ali nastavi li se ovako, na selu se neće imati kome davati poticaji. Selo će opstati ali samo za vlastite potrebe pa pozivam da pomognete, apelirao je na prisutne goste ali i na medije Marijan Horvat.

Poslije prezentacije načelnika Marijana Horvata odslušano je komentirala Božica Makar. - Znam probleme ludbreškog kraja i mogu pridonijeti na način da ukažem na probleme ruralnih krajeva iz kojih dolazimo. Valja te probleme približiti ostalim zastupnicima koji dolaze iz velikih gradova. Dosta se može odraditi kroz klubove, kroz prijedloge zakona koje šaljemo u procedure, rasprave na odborima. Župan Štromar je rekao kako je došao poslušati što treba kako bi mogao pomoći građanima. - To nam je prvi i osnovni zadatak, zaključio je župan.

Načelnik Martijanca, Marijan Horvat je istaknuo kako je ovakva prezentacija dobar put da se potrebe sela prenesu u Sabor . -Žalosti me kad se saborski zastupnici biraju po ključu političke sposobnosti, iz bilo koje stranke. Rijetko je tko iz "stvarnog" života – gdje se rješava pitanje kanalizacije, cestogradnje došao u saborsku klupu. Zato poručujem onima koji govore i pišu o ukidanju lokalne samouprave, neka dobro promisle što rade jer mi u Općinama najbolje znamo što bi to značilo. Jer, sami radimo na svim projektima koji doprinose našoj sredini. Na pitanje je li zadovoljan prezentacijom Horvat je izrazio nezadovoljstvo što se nije odazvalo više zastupnika.

Općina Martijanec