Općina Martijanec >> ...iz općinske uprave >> Učenice iz Martijanca primile zlatna priznanja
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Učenice iz Martijanca primile zlatna priznanja

Učenice Osnovne škole Martijanec u mađarskom su Szambathelyju primile zlatno priznanje osvojeno na međunarodnom natječaju primjenjene umjetnosti na temu Sv. Martina.

Natječaj je povodom 1700. godišnjice rođenja Sv. Martina raspisala Osnovna umjetnička škola iz Szombathelyja i na njega su pozvani svi osnovnoškolci čije škole imaju neku vezu sa ovim svecem. Odazvalo se njih čak 1200 iz cijele Europe.

S obzirom da je Sv. Martin zaštitnik župe Martijanec, a po njemu je i Općina dobile ime, na natječaj su svoje radove poslali učenici okupljeni u likovnu sekciju i u sekciju izrade uporabnih i ukrasnih predmeta Učeničke zadruge. Učenici su realizirali i poslali na natječaj nekoliko predmeta, između kojih i medaljon sa slikom sv Martina te privjesak za ključeve u obliku drvenog čovječuljka sa sedam različitih likova sv. Martina – biskupa, putnika.Upravo su privjesci od ekoloških materijala – koje su, pod vodstvom mentorica Sonje Đurkin (učiteljice likovnog) i vjeroučiteljice Dubravke Červek, izradile Iva Pahek, Sara Šantavec, Nikolina i Lana Zrinski – osvojili zlatno priznanje.

Učenice iz Martijanca su - kao jedini dobitnici nagrade iz Hrvatske - u Szambathely otputovale u pratnji svojih mentorica, načelnika Općine, Marijana Horvata i ravnateljicom Osnovne škole, Sonje Huzjak. Ondje su im dodjeljene pojedinačne diplome i zlatni medaljon Svetog Martina.

Bila je to i prigoda da razgledaju rodni grad i Crkvu Svetog Martina, kao i da dogovore i daljnju suradnju Općine Martijanec i KUD-a Martijanec za Zajednicom Hrvata u tom gradu, koja po neslužbenim podacima broji oko 1400 članova.