Općina Martijanec >> ...iz općinske uprave >> Donacija vatrogasnih navalnih vozila iz Velike Britanije i taktičko pokazna vježba gašenja požara "Robin 2016."
Poruka
  • EU direktiva e-Privacy

    Ove internetske stranice koriste "kolačiće" (eng. 'cookies') radi upravljanja prijavama korisnika, navigacijom i drugim funkcijama. Korištenjem naših stranica slažete se da možemo spremiti "kolačiće" na vaše računalo.

    Vidi dokumente e-Privacy direktive EU

Donacija vatrogasnih navalnih vozila iz Velike Britanije i taktičko pokazna vježba gašenja požara "Robin 2016."

Pripadnici vatrogasne postrojbe engleskog okruga Nottinghamshire – Nottingham Fire&Rescue service - u ponedjeljak će, 30. svibnja, DVD-u Martijanec i DVD-u Mali Bukovec predati donirana navalna vatrogasna vozila Dennis Sabre.


Britanci, koje s vatrogasnim društvima lubreške regije veže dugogodišnja uspješna suradnja, donirati će dva rabljena navalna vozila, proizvedena 2001. godine, opremljena različitom opremom za gašenje i spašavanje, ukupne vrijednosti više od pola milijuna kuna.
Ovo je samo jedna donacija u nizu mnogih koje su tijekom dvadeset godina u županijsko vatrogastvo stigla od prijatelja iz Velike Britanije, zahvaljujući dugogodišnjem zapovjedniku DVD-a Sveti Đurđ i općinskoj Vatrogasnoj zajednici, Stjepanu Kovačeku.
Svečanom primopredajom navalnih vozila, DVD Martijanec nastavlja s proslavom svog 120. rođendana.
S vozilima će iz Britanije stići instruktori koji će obučiti vatrogasce za njihovu upotrebu.
Tako će šest britanskih vatrogasaca tijekom svog trodnevnog boravka sudjelovati i u taktičko pokaznoj vježbi gašenja požara gospodarskog objekta i raslinja „Robin 2016." , koja će se u nedjelju, 29. svibnja u Gospodarskoj zoni Martijanec održati kao završni dio svečanosti primopredaje doniranih vozila.
U vježbi Vatrogasnih zajenica Martijanca, Ludbrega, Malog Bukovca, Svetog Đurđa i Velikog Bukovca
izravno će sudjelovati 123 vatrogasca sa devet zapovjednika. Bit će tu i gosti iz Međimurske i Koprivničko-križevačke županije kao i Slovenije.
Lokalitet za izvođenje vježbe, kako je rekao Saša Lenček, zapovjednik DVD-a Martijanec, izabran je s valjanim razlogom - U okviru prostora gospodarskih objekata nalazi se više manjih skladišta opasnih tvari, zatim skladišni prostori za poljoprivredne proizvode, različita oprema i uređaji za manipulaciju istima te uredski prostori. Izvan kruga gospodarskih objekata nalaze se poljoprivredne i šumske površine. Prostor za vježbu posjeduje vatrogasne pristupe sa svih strana, uz relativno dobru hidrantsku mrežu te ostale prirodne izvore vode. S osnova navedenih karakteristika predmetnog područja, kao i zbog mogućeg većeg broja fizičkih osoba, moguća je i pojava požara uzrokovana ljudskim nemarom ili namjernog podmetanja požara, rekao je zapovjednik Lenček.
Svrha vježbe je provjera djelovanja vatrogasnih postrojbi i drugih subjekata sustava civilne zaštite pri složenom požaru kompleksa gospodarskih objekata i otvorenog prostora na području općine Martijanec, odnosno njihovog združenog nastupa i zapovijedanja s postrojbama iz susjednih županija i drugih zemalja; uvježbavanje organizacije rada, koordinacije i pregrupiranja vatrogasnih snaga po sektorima rada, primjena različitih taktičkih pristupa pri gašenju požara gospodarskih objekata i otvorenog prostora; provjera dijela opreme i tehnike s kojom raspolažu postrojbe te djelovanja sustava veza; sagledavanje i praktična provjera te upotreba prometnica iz više pravaca djelovanja.