03
svibanj
2024

Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine

U zadnjem desetljeću uočava se trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Svijet već sada osjeća štetne učinke koje će se vjerojatno i povećati zbog toplinskih valova. U Europi je već zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama pa je stoga pri Ministarstvu zdravstva organizirana radna skupina koja je izradila tekst „Protokola o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine“ (u daljnjem tekstu: Protokol).

Protokol uključuje potrebne postupke za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala. Uključene su i preporuke za smanjenje rizika kako za pojedince tako i u institucionalnim uvjetima. Protokolom se utvrđuju obveze pojedinih sudionika nakon prognoze toplinskog vala te savjeti kako reagirati i ponašati se tijekom vala velikih vrućina. Sustav praćenja utjecaja toplinskog vala na zdravlje na snazi je u razdoblju od svibnja do listopada. Praćenje porasta temperature provodi se od 15. svibnja 2018. godine do 3. rujna 2018. godine.

Za sve tehničke upute i dodatna pitanja molimo obratite se Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo na adrese elektroničke pošte: andrea.barisin@hzjz.hr i pavle.jelicic@hjzj.hr.

U privitku se nalaze Dopis Ministarstva zdravstva i Protokol o postupanju u slučajevima porasta temperature tijekom ljetnih mjeseci.