22
lipanj
2024

ŠNK Polet Martijanec

Nogometni klub Polet Martijanec osnovan je 1973. godine. Klub je, kako je rečeno na osnivačkoj skupštini koja je održana 31. kolovoza 1973. godine, osnovan s ciljem da okupi mlade iz Martijanca, Sudovčine, Vrbanovca, Križovljana, Slanja, Gornjeg Martijanca i Rivalna.

Među osnivačima kluba spominju se Josip Novosel, Josip Horvat, Ivan Car, Josip Macan, Ivan Picek, Ivan Petrin, Franjo Henec, Ivan Skupnjak, Vladimir Pandurić, Marijan Pahor, Stjepan Zrinski i drugi. U prvi Upravni odbor kluba na osnivačkoj skupštini izabrani su: Josip Horvat za predsjednika, Ivan Car za tajnika, Josip Novosel za blagajnika, te za članove: Stjepan Zrinski, Ivan Picek, Branko Kunić, Ivan Petrin, Pavao Martinčević, Franjo Crkvenčić, Franjo Kolarić te Josip Macan. U Nadzorni odbor birani su Ivan Skupnjak, predsjednik, te članovi Franjo Henec i Vladimir Pandurić, dok su Disciplinsku komisiju činili Josip Macan, predsjednik i članovi Ivan Picek i Marijan Pahor.
Martijanec je vrlo brzo postao središte nogometnih zbivanja u cijelom ovom kraju. Naime, već prve godine klub je izborio treće mjesto u Općinskoj B ligi i pravo sudjelovanja u kvalifikacijama za ulazak u Općinsku A ligu. No, klubu je uspjelo da uđe u Općinsku A ligu 1975. godine, samo dvije godine nakon osnivanja.

Neki od značajnijih uspjeha kluba su osvajanje prvog mjesta u Općinskoj A ligi 1993. godine, u godini kada je obilježena 20. obljetnica rada kluba te plasman u Prvu Županijsku nogometnu ligu. Također, vrijedno je spomenuti da je klub 1977. godine bio i u finalu Općinskog nogometnog kupa, a da je 1991. godine bio u finalu “Lige mira” koju je organizirao Općinski nogometni savez Ludbreg.

U međuvremenu je kroz klub prošlo mnogo nogometaša iz Martijanca i okolnih sela. Bilo je tu i pravih talenata, kao što ih ima i danas. Podatak, da je iz Martijanca u posljednjih nekoliko desetljeća čak 30 igrača nastupalo za ludbrešku “Podravinu” također govori o kakvim se talentima radi.

Klub je 2013. godine proslavio 40. obljetnicu rada, te je u čast toga odigrana prijateljska utakmica sa ludbreškom “Podravinom”.
Trenutno u klubu djeluje samo seniorska ekipa sa 34 registrirana igrača, a vodstvo kluba čine predsjednik Dubravko Besek, tajnik Nikola Tenčić i trener Neven Hrastić.