12
srpanj
2024

KUD Martijanec

Kulturno umjetničko društvo” Martijanec” ponovno je osnovano i započelo sa svojim radom 10. rujna 2010. godine s namjerom promicanja te očuvanja kulturnih i narodnih običaja iz naših krajeva. KUD danas djeluje u nekoliko sekcija, a to su tamburaška, folklorna, literarno-recitatorska i skupina vezilja.

Tamburaška sekcija okuplja desetak članova. Uz tamburašku sekciju veže se i folklorna sekcija. Folklor broji dvadesetak članova, a njihov program čine različiti spletovi pjesama iz Podravine. Ono što folkloru daje dozu posebnosti su i narodne nošnje, koje su sačuvale naše bake, dok su također tu očuvanu nošnju upotpunili i neki novi dijelovi za čiju su izradu zaslužne članice skupine vezilja. Tamburaška sekcija također se može pohvaliti novim instrumentima koji olakšavaju i potiču mlade tamburaše na marljiv rad.

I ako KUD Martijanec djeluje vrlo kratko vrijeme, iza sebe ima više uspješnih nastupa.

Prvi puta svoj rad je predstavio povodom dana Općine Martijanec, a nedugo zatim je svojim žiteljima donio dašak božićnog ugođaja priredivši koncert koji je postao tradicionalan.

KUD Martijanec je nastupio i izvan granica Republike Hrvatske, u susjednoj nam Sloveniji u Ptujskoj Gori. Članovi KUD-a Martijanec gostovali su u Ptujskoj Gori na „ SREČANJU LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV”.

Glavni cilj daljnjeg djelovanja KUD-a Martijanec je promicanje kulture svojih predaka te da time postanemo prepoznatljivi u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.