12
srpanj
2024

Udruga “Sveti Martin” Martijanec

Udruga djeluje 10 godina, a ove smo godine  proširili djelatnosti i područja djelovanja same udruge. U prvim godinama postojanja Udruge, organizirala su se razna sportska natjecanja (nogometni turniri, igre mladih), priređivale su se zabave povodom maškara (prilikom koje su se birale najbolje maske), čišćenje okoliša, doček  Nove godine i manifestacije sličnog tipa. Posljednjih pet godina, Udruga postaje slabije aktivna zbog nedostatka motivacije i uloženog truda njenih članova. Dio članova tadašnje Udruge, okupio je nove članove koji danas zajedno čine udrugu „Sveti Martin“. Glavna motivacija članova jest unaprijediti kvalitetu života svim mještanima Općine Martijanec kroz razna događanja, priredbe, okupljanja, zabavno-edukativna predavanja, slušajući glas svakog člana Udruge. Želja nam je da se članstvo dodatno proširi, kako bismo imali što više članova sa različitog područja rada, različitih društvenih skupina i interesa, upravo zato kako bismo svima mogli omogućiti ugodniji život.

Prvi važan projekt novooformljene Udruge, svakako je bila  izložba fotografija i prostorije uređene starim predmetima naše zavičajne baštine, u sklopu obilježavanja najvažnije manifestacije za naš kraj, čiji bismo značaj svakako voljeli dodatno istaknuti i unaprijediti kroz naš rad, a to je Martinje. Fotografija, kao važan povijesni izvor, oslikava život ljudi i zajednice nekog vremena. Upravo je to jedan od ciljeva naše Udruge – otkrivanje povijesti zavičaja i očuvanje kulturne baštine i tradicije. Na inicijativu udruge Sveti Martin, Općina je proslavila 130 godina od prvog osnutka i 25 godina od ponovne obnove Općine u Republici Hrvatskoj. Povijest Općine istraživali su naši vrijedni članovi, a kronološki pregled povijesti također je izložen na jednom od postavljenih izložbenih panoa. Ova je izložba tek dio većeg projekta planiranog u aktivnostima udruge Sveti Martin za 2019.godinu, a to je projekt izrade monografije Općine Martijanec.

Trenutno smo započeli s digitalizacijom starih fotografija, razglednica i dokumenata. Prikupljamo i fotografiramo stare predmete, alate, narodne nošnje i sl. Također prikupljamo informacije starijih mještana koji nam iz prve ruke govore o nekadašnjim običajima u kojima su i sami sudjelovali. Također, Općina planira otvoriti etno kuću, a naš je zadatak stvaranje etno zbirke. Neki od važnijih zadataka i ciljeva naše Udruge su prevencija nasilja među djecom i mladima te promicanje i razvoj volonterstva kao nesebičnog pomaganja koje je svima uvijek dobrodošlo. Također, promicanje važnosti sporta za zdravlje mladih kroz organiziranje sportskih događanja. Kao što je već spomenuto, željeli bismo istaknuti važnost zaštite i očuvanja materijalnih i kulturnih dobara naše baštine, te promicati njihov povijesni značaj za našu svakodnevnicu. Isto tako, voljeli bismo djelovati kao snažna društvena potpora djeci i roditeljima u svakodnevnim životnim izazovima kroz razne edukativno-zabavne radionice. Nikako ne smijemo izostaviti želju za očuvanjem okoliša te razvitak turističke ponude za naše mještane kao i posjetitelje iz drugih dijelova Hrvatske i šire.

Srdačno pozivamo svakoga tko želi biti dio tima koji će poboljšati život naše Općine da se učlani u Udrugu Sveti Martin.

Web: www.usm-martijanec.hr
Email: ploh@usm-martijanec.hr