02
listopad
2022

Dodjela božićnica umirovljenicima Općine Martijanec

U petak, 20.12. Općina Martijanec organizirala je prigodan domjenak za sve umirovljenike s područja Općine Martijanec i podjelu „božićnica“ za sve umirovljenike s područja općine koji primaju mirovine do 1 500 kuna. Dodjela je održana u društvenom domu Martijanec, a svaki umirovljenik je dobio jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 kuna.

Osim podjele „božićnica“, za sve umirovljenike pripremljena je i priredba u izvedbi dramske sekcije Osnovne škole Martijanec. Tako su učenici od petog do osmog razreda sa svojom učiteljicom Spomenkom Struški pripremili predstavu „Gruntovčani“, a Općina se pobrinula da se i nakon programa svi nastave družiti. Tako su volonterke Crvenog križa pripremile kobasice i piće za sve prisutne.

Umirovljenike je na početku pozdravio načelnik Dražen Levak, te naglasio kako je ovo prvi puta da se u općini Martijanec daju „božićnice“ umirovljenicima: „ Iako znamo da 100 kuna nije puno i da je to simbolična pomoć, ipak smo htjeli pokazati da brinemo o našim umirovljenicima i iako do danas toga nije bilo, mi se nadamo započeti tradiciju te pokazati kako unatoč ubrzanom načinu životu brinemo za naše starije osobe.

Ujedno je zamolio sve one koji možda nisu dobili poziv od strane Općine, a ostvaruju mirovinu do 1.500,00 kuna da se do kraja ove godine jave sa u općinu sa osobnom iskaznicom i posljednjim odreskom mirovine, temeljem čega će im biti isplaćena božićnica jer je tijekom postupka utvrđeno da mirovinsko osiguranje nema apsolutno točnu bazu umirovljenika s područja Općine Martijanec zbog čega je moguće da je netko izostavljen jer ga vode u nekoj drugoj jedinici lokalne samouprave. Također je moguće da se na spisku nalaze oni koji u Republici Hrvatskoj ostvaruje mirovinu ispod 1.500,00 kuna iako uz nju ostvaruju i inozemnu mirovinu čime prelaze utvrđeni dogovor. Načelnik je takve umirovljenike zamolio da zbog onih koji zbog viših mirovina nisu ostvarili ovo pravo budu moralni i jave općini da njihovi prihodi prelaze utvrđeni cenzus.

Na druženju se okupilo oko 150 umirovljenika koje je načelnik ovom prilikom informirao da Općina radi i na nekoliko projekta koji bi značili početak organizirane socijalne skrbi za starije osobe: „ Ovo okupljanje nije samo zbog podjele „božićnica“, već je cilj i da se svi upoznamo i čujemo Vaše probleme te ih pokušamo riješiti. Mi u Općini pokušavamo započeti sa organizacijom dnevnog boravka za starije osobe te pokušavamo riješiti i organizirati prijevoz za sve starije do liječnika barem jednom tjedno.“