26
siječanj
2021

DVD Slanje proslavilo 90. rođendan i proslavljeno je 770 godina od prvog spomena imena naselja

Slanje je proslavilo dvije velike obljetnice – 90. obljetnicu osnutka DVD-a Slanje i 770 godina prvog spomena imena naselja u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV.

Uoči svečane sjednice povodom velike obljetnice DVD-a, vatrogasci društva održali su mimohod u pratnji vatrogasnih zastava. Na svečanoj je sjednici bilo prisutno 29 izaslanstava prijateljskih DVD-a iz Varaždinske i susjednih županija. Predsjednik društva Goran Kelin, u izvještaju se osvrnuo na devet desetljeća rada DVD-a Slanje, nakon čega su podijeljene nagrade i priznanja veteranima i najistaknutijim članovima DVD-a.

Po završetku službenog dijela proslave, gosti – između kojih su bili i načelnik Općine Martijanec Dražen Levak, predsjednik općinskog vijeća Dubravko Besek, generalni pokrovitelj Đuro Bohnec i Saša Lenček zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije – uz druge su se nazočne goste zabavljali uz glazbu Tamburaškog sastava Kraljevi i Family banda.

Samo dan kasnije, svečano je obilježeno 770 godina od prvog spomena imena naselja „Slanje“ u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. Pozdrave dobrodošlice uputio je predsjednik mjesnog odbora naselja Slanje Goran Kelin, nakon čega se uzvanicima obratio načelnik Dražen Levak. On im je uputio čestitke prigodom velike obljetnice i poželio još mnogo uspješnih godina.

Doc.dr.sc. Ružica Vuk sa zagrebačkog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, koja je rodom iz Slanja, održala je  predavanje o geografskim i povijesnim obilježjima Slanja. Doktorica Vuk je, govoreći o aktualnom trenutku, istaknula lošu demografsku sliku kao najveći problem naselja. Uzvanicima se obratio i predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković, nakon čega je uslijedila promocija  prigodnog žiga autora Ivana Ploha i omotnice u koautorstvu s Markom Črepinkom. Svečanost je završio Fran Kuharić izvedbom na violini.

Trodnevna događanja u Slanju završila su vatrogasnim natjecanjem podmlatka od 6-12 godina. Natjecalo se 27 ekipa, od kojih 19 muških i 8 ženskih. Sve u svemu, Slanje je na lijep način uz kulturno – zabavne i edukativne programe u dobroj atmosferi proslavilo ove dvije velike obljetnice.