24
rujan
2023

„Eksplozija u dječjem vrtiću“ ukazala na spremnost žurnih službi

Općina Martijanec povodom obilježavanja Dana općine organizirala je zanimljivu pokaznu vježbu operativnih snaga vlastitog sustava civilne zaštite. Naime, sve veći broj različitih iznenadnih događaja u zemlji i svijetu, ali i sve strože zakonske obaveze, povod su ovoj godišnjoj provjeri spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti pripadnika različitih sastavnica sustava civilne zaštite na području općine.

U središtu zbivanja odnosno pokazne vježbe pod nazivom „Eksplozija u Martijancu 2022.“ bila je intervencija 7 DVD-ova koliko ih aktivno djeluje na području obje općine, a njima su se u odgovoru na eksploziju, požar i potrebu izvlačenja unesrećenih iz objekta Dječjeg vrtića Vlakić pridružili predstavnici Policijske postaje Ludbreg, Tima hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostave Ludbreg, Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin. Kao promatrači vježbi su uz općinske čelnike te znatan broj okupljenih mještana nazočili i Željko Nagy, županijski vatrogasni zapovjednik te Zdravko Lazar, načelnik Županijskog centra 112 Varaždin.

Pokazna vježba koju je osmislio i stručnim komentarima opisivao Stjepan Kovaček, konzultant iz područja zaštite i sigurnosti, održana je na lokaciji Dječjeg vrtića Vlakić Martijanec u nedjelju, 13. studenoga 2022. godine s početkom u 13.30 sati. U prvom dijelu vježbe simulirana je unutarnja navala i izvlačenje unesrećenih osoba iz ugroženog objekta od strane vatrogasnih snaga, uz istovremeno gašenje vanjskog požara i sprečavanje njegovog daljnjeg širenja prema perivoju obližnjeg dvorca. U tom su dijelu zadaća sudjelovali DVD Martijanec, DVD Vrbanovec, DVD Slanje, DVD Madaraševec, DVD Čičkovina, DVD Sudovčina i DVD Hrastovljan. Valja spomenuti kako su među 70-ak vatrogasaca gotovo polovicu njih sačinjavale pripadnice ljepšeg spola, po čemu je ova općina doista specifična.
Dio mališana iz vrtića je uslijed „panike“ završio u različitim dijelovima spomenutog perivoja, stoga su u njihovom nalaženju uz vatrogasce sudjelovali i pripadnici gorske službe spašavanja. Pripadnici hitne medicinske službe i crvenog križa pružili su prvu pomoć odnosno medicinski zbrinuli petero „ozlijeđenih“ osoba.

Zapovjednik VZO Martijanec i koordinator na lokaciji vježbe Mario Balaić na samom je završetku postrojio je svih 85 sudionika vježbe te predao prijavak općinskom načelniku Branimiru Nađu.
Općinski načelnik u svojem je osvrtu čestitao svim sudionicima vježbe i zahvalio na predanom radu u okviru različitih žurnih službi, uz poseban naglasak na vatrogasne snage koje su kao jedina domicilna operativna snaga na području Općine pokazali zavidnu razinu opremljenosti i stručnosti.

Po službenom dijelu vježbe uslijedila je analiza iste, predvođena od strane načelnika općinskog stožera civilne zaštite Saše Lenčeka. U njoj je istaknuto zadovoljstvo viđenim, uz nekoliko smjernica za daljnji razvoj cjelokupnog sustava civilne zaštite ne samo na području općine Martijanec, već i diljem Varaždinske županije.
Općina Martijanec

Autor članka: Filip Kovaček