13
srpanj
2024

Hrvatska ženska juniorska reprezentacija s Sandrom Besek u sastavu osvojila je prvo mjesto na međunarodnom hrvačkom turniru u Poreču

Pod okriljem UWW -a (United World Wrestling), svjetske hrvačke federacije, u subotu, 10.04.2021. g. u Poreču održao se velik međunarodni hrvački turnir na kojem je nastupilo 130 hrvačica i hrvača iz 16 zemalja, od Uzbekistana do Finske.

Hrvatska ženska hrvačka reprezentacija ekipno je osvojila prvo mjesto ovog prestižnog juniorskog UWW turnira Trofej Jadrana, a veliki obol tom uspjehu dale su tri ludbreške hrvačice Iva Gerić, Nina Gerić i Sandra Besek.

Iva je uvjerljivo osvojila prvo mjesto u kategoriji do 62 kg, pobijedivši u finalu srpsku predstavnicu tehničkim tušem (10 bodova razlike), a zapravo je najveći dio posla napravila u borbi prije toga, pobijedivši vrlo dobru Njemicu Chiaru Hirt.

Nina Gerić također je bila prva, u kategoriji do 76 kg, a to joj je donijela senzacionalna pobjeda u uzbudljivom finalu protiv srpske protivnice Anđele Prijović i to u borbi u kojoj se na početku činilo kako će pobjeda otići na stranu protivnice koja je krenula furiozno i povela čak 8:0 protiv pomalo rezervirane Nine. No kako je runda odmicala kraju, Nina je počela preuzimati kontrolu i u završnici prve runde tuširala protivnicu.

Sandra Besek imala je težak ždrijeb, no ipak osvojila vrijednu treću poziciju, a u borbama u kojima su suparnice bile bolje, protiv odlične hrvačice Amory Olivie ANDRICH iz Njemačke i Roberte LUOSTARINEN iz Finske pokazala je da i sa njima može ostvariti povoljniji rezultat te da se odlično razvija i sazrijeva u ozbiljnu hrvačicu.

Reprezentaciju je na turniru vodio glavni trener g. Pero Panić iz Varaždina, uz ludbreškog trenera pomoćnika Ignaca Horvata i Adisa Hamzića iz Buja.

Uz tri ludbreške hrvačice, u sastavu Hrvatske reprezentacije bile su još Gia Kastelan i Alesia Marcelić (HK Metalac), Veronika Dragaš (HK Petrinja), Petra Horvat (HK Zagreb), Bruna Vancaš (HK Klinča Sela).

Cijela ekipa ostaje tjedan dana na pripremama gdje će se zajedno sa ostalim stranim ekipama pripremati za nadolazeća natjecanja, a ekipi će se pridružiti i nekolicina kadetkinja, među kojima i naravno naša Marta Besek iz HK Ludbreg.

Dva do tri treninga dnevno, u izvanrednim uvjetima i uz dobre sparinge, sigurno će podići razinu spremnosti naših hrvačica. Kadetkinje uskoro očekuje UWW turnir u Zagrebu, Croatia Open, 01.05.2021.

U divnom Poreču, organizacija turnira je pod svim epidemiološkim uvjetima protekla besprijekorno te domaćini kao i Hrvatski Hrvački Savez zaslužuju svaku pohvalu, a definitivno za iduću godinu su već najavljene najjače ekipe svijeta sa ostalih kontinenata.