29
veljača
2024

Izvršeni radovi čišćenja raslijna na Gamuli u Martijancu

Na jednom od najznačajnijih spomenika starijeg željeznog doba u Hrvatskoj, Gamuli u Martijancu, ovih su dana izvršeni su radovi. Radi se o spomeniku koji datira okvirno iz 7.st.pr.kr., a trenutno se radi na raščišćavanju divljeg raslinja na području Gamule.

Radovi su započeli na poticaj načelnika Martijanca, Branimira Nađa, a provode se zajedničkim naporima koje u ovaj vrijedan spomenik ulažu Općina Martijanec, vlasnik zemljišta na kojem se Gamula nalazi, gospodin Ivan Šmrčak te volonteri stručne ekipe Instituta za arheologiju. Stručnjaci s Instituta za arheologiju koji rade na ovom spomeniku, provodili su istraživanja i u susjednom Jalžabetu. Radovi se izvode pod stručnim nadzorom dr. sc. Saše Kovačevića iz Instituta za arheologiju.

”Jalžabet i Martijanec pripadaju halštatskom razdoblju te ova dva prapovijesna naselja koja okružuju monumentalne grobnice valja sagledavati, istraživati i onda prezentirati kao cjelinu.” ističe dr.sc. Kovačević.

Načelnik Martijanca, Branimir Nađ, zadovoljan je ovom suradnjom.
”Kulturne vrijednosti koje imamo na području naše općine moramo sačuvati i njegovati, to je dio naše povijesti, ali s obzirom na znanstveni i turistički potencijal ovakvih lokaliteta, to je i dio naše budućnosti. Drago mi je da smo započeli s uređenjem Gamule i vjerujem kako ćemo uspješno iskoristiti potencijal koji ovdje imamo.” rekao je Nađ.

Martijanečku Gamulu sada čeka završetak čišćenja, a zatim geofizička i interdisciplinarna istraživanja samog tumula i kulturnog krajolika u kojem se nalazi.