19
svibanj
2024

Na području Općina Martijanec i Jalžabet nedavno su započela probna geofizička istraživanja arheološkog krajolika starijega željeznog doba (800.-450. g. pr. Kr.)

Na području Općina Martijanec i Jalžabet nedavno su započela probna geofizička istraživanja arheološkog krajolika starijega željeznog doba (800.-450. g. pr. Kr.). Na području ove dvije općine nalaze se neki od najistaknutijih, svjetski poznatih arheoloških spomenika: Gamula u Martijancu i Gomila u Jalžabetu. Gigantske prapovijesne grobnice su samo najistaknutiji i danas najvidljiviji dijelovi lokaliteta halštatskog razdoblja. Radove na jednom od najznačajnijih očuvanih kulturnih krajolika te vrste u Europi provoditi će tijekom 2022. ekipa svjetski renomiranih stručnjaka za nedestruktivna snimanja arheoloških struktura ispod površine zemlje iz Berlina i Brna. Međunarodna ekipa koja je radila na glasovitim arheološkim lokalitetima – Pergamon, Dolní Věstonice, Bibracte ili Uaxactun samo su neki od njih – od Jemena, Sirije, Izraela do Armenije, Bugarske, Portugala i Guatemale usmjeriti će svoje znanje i resurse na istraživanja u Podravini. Uz pomoć osjetljive i trenutno tehnološki najnaprednije opreme na svijetu, poput geomagnetskih, geoelektričkih ili georadarskih mjerenja, bez ikakvog zadiranja u zemlju, odašiljanjem i očitavanjima signala (poput korištenja rentgena u medicini), saznajemo veliku količinu informacija o našem vrijednom arheološkom nasljeđu. Međunarodnu ekipu arheologa i geofizičara je tijekom probnih geofizičkih istraživanja posjetio Načelnik Općine Martijanec, gospodin Branimir Nađ. Tom prilikom, istraživački tim je upoznao gospodina načelnika s osnovnim principima i ciljevima planiranih istraživanja.

Značaj ovogodišnje projekta prepoznalo je i financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Općine Martijanec i Jalžabet, dok je glavni nositelj projekta Institut za arheologiju iz Zagreba. Tijekom nekoliko lijepih proljetnih dana 2022. izvedeno je nekoliko probnih geofizičkih mjerenja na području južno od rijeke Drave koja će nam omogućiti znatno preciznija mjerenja nakon žetve tijekom ljeta te nastavak istraživanja ujesen 2022.