23
rujan
2023

Nakon gotovo pola stoljeća obnavlja se OŠ Martijanec. Počela energetska obnova, uskoro i dogradnja

S početkom 2019. godine započela je energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna gotovo 8 milijuna kuna.

Na školi će biti zamijenjeno krovište, postojeća drvena stolarija zamijeniti će se PVC stolarijom, postaviti će se termo fasada i odraditi manji radovi na unutarnjem uređenju i zamijeni instalacija.

Ovo su prvi konkretni radovi na obnovi martijanečke škole od kad je sagrađena, 1971. godine.

Školu je na natječaj za energetsku obnovu prijavila Varaždinska županija, a sredstva je odobrila Vlada Republike Hrvatske.

Učenici u Martijancu  vjerojatno jedini  u županiji imaju školu s ekološki i zdravstveno neprihvatljivim azbestnim krovom i nastavu pohađaju u dvije smjene, bez mogućnosti cjelodnevnog boravka.

Kako bi osigurala svojim školarcima jednake uvjete onima u drugim dijelovima županije, Općina Martijanec je samostalno isfinancirala Projekt rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole, za koji je ovih dana izdana i građevinska dozvola.

– Time smo konačno rekli „ ne“ dugo guranom megalomanskom projektu JPP-a za čije financiranje Općina Martijanec nema novaca, a niti potrebe s obzirom na konstantan pad broja učenika. Ovo je prva faza u realizaciji kompletnog projekta, a nadamo se da ćemo tijekom 2019. godine s Varaždinskom županijom i državom uspjeti dogovoriti model zajedničkog financiranja druge faze, odnosno dogradnju postojećeg objekta čime bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu i u ovoj školi – kaže načelnik Martijanca, Dražen Levak.

Načelnik smatra nedopustivim da djeca iz Martijanca budu obrazovno degradirana i već na životnom startu u zaostatku u odnosu na djecu iz drugih dijelova Hrvatske.

Zbog toga se u Općini nadaju da će Varaždinska županija pronaći model financiranja dogradnje škole i stvoriti uvjete za jednosmjensku nastavu.

– Škola pruža kvalitetno obrazovanje, učitelji i učenici su aktivno uključeni u različita natjecanja te izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Pritom, unatoč skromnim radnim uvjetima, ostvaruje zapažene rezultate za koje su učenici dobili mnogobrojna priznanja i nagrade – govori načelnik Levak.

On se nada da će Općina Martijanec zajedno s Varaždinskom županijom tijekom 2020. godine ući u realizaciju dogradnje Osnovne škole Martijanec, investiciju procijenjenu na 12  milijuna kuna.

Biti će to, kaže, ravnateljica Škole, Sonja Huzjak, neprocjenjivo.

– Unatoč ograničenom prostoru, a zahvaljujući velikom razumijevanju roditelja, interesu djece i entuzijazmu zaposlenika škole postižu se izvrsni rezultati na natjecanjima i smotrama. Svima nam je interes da cijeli projekt realizira što prije –  kazala je ravnateljica.

Dva razreda martijanečkih školaraca će se dok traju radovi privremeno preseliti u prostorije Kulturno informativnog centra u Martijancu, zgradu koja se „naslanja“ na školsku.

Biti će ova dobra godina za odgoj i obrazovanje u Martijancu. Uskoro će početi i izgradnja Dječjeg vrtiča, financirana novcem dobivenim također na natječaju.

Uz OŠ Martijanec, u Varaždinskoj županiji će se urediti još 18 škola za ukupnu cijenu od 60  milijuna kuna.

– Ove se godine obnavlja 10, a za iduću godinu u pripremi je još 9 škola. Često se krivo postavlja teza da se škole oblažu stiroporom, što nije točno. Radi se o sveobuhvatnom projektu kojim će se škole u cijelosti obnoviti – rekao je Anđelko Stričak.