25
veljača
2024

Nova školska godina u Martijancu počela u dograđenoj školi i jednoj smjeni

Početak nove školske godine u Martijancu obilježilo je svečano otvorenje dograđene i obnovljene školske zgrade.

U Varaždinskoj je županiji u ponedjeljak, 6. rujna, počela nastava za 9256 učenika i učenica osnovnih škola čiji je Varaždinska županija osnivač, a od kojih je 1064 prvašića.
Svečanost obilježavanja početka nove školske godine 2021./2022. upriličena je u Martijancu gdje je održana i svečanost otvorenja dograđene i obnovljene zgrade OŠ Martijanec održana je na novo asfaltiranom igralištu u sklopu martijanečke škole.

Zahvaljujući ulaganju vrijednom 9,5 milijuna kuna, u sklopu kojeg je uređeno šest novih učionica, 191 učenik u 14 razrednih odjeljenja nastavu u OŠ Martijanec napokon pohađa u jednoj smjeni. Prvi je put u školske klupe sjelo 29 učenika prvih razreda.

Načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ naglasio je kako su dograđeni prostori od velike važnosti za općinu i život u njoj.
Trudimo se da svim mladim obiteljima omogućimo uvjete da ostanu ovdje živjeti, moramo osigurati predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje. Izgrađenim vrtićem prošle godine i energetski obnovljenom osnovnom školom mi stvaramo odlične uvjete za naše školarce – rekao je načelnik Nađ.

Na svečanosti je bio i varaždinski župan Anđelko Stričak svim je osnovnoškolcima i srednjoškolcima poželio sretan povratak u školske klupe, a prvašićima da im prvi dan škole bude, bez obzira na svu neizvjesnost koja sigurno kod njih postoji, najljepši dan u životu. Dodao je da su dogradnje škola započete prije 15-ak godina, s ciljem jednosmjenske nastava, a nakon što su takvi uvjeti stvoreni u Martijancu, još preostaje skori završetak dogradnje škole u Velikom Bukovcu, izgradnja nove škole u Svetom Iliji te početak dogradnje osnovne škole u Ivancu pa će sve županijske škole biti u jednoj smjeni.

Ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak istaknula je kako se dogradnjom oko 650 kvadrata obrazovni proces mijenja.
Uz dvoranu i uz stari dio škole koji je obnovljen, naši učenici i zaposlenici imaju ukupno na raspolaganju 3 tisuće kvadrata korisnog prostora. Velika pomoć će nam biti to što smo u potpunosti izmjestili i rekonstruirali školsku kuhinju koja je dosad bila u nemogućim uvjetima. Sad imamo modernu veliku kuhinju. Vjerujem da će nam sve to, uz produženi boravak, omogućiti ugodniji boravak u školi – rekla je ravnateljica i dodala kako je ove godine u prvi razred krenulo 11 učenika više u odnosu na lani, a i popunjenost vrtića daje sigurnost za naredne godine.

Uz pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka i predsjednika Općinskog vijeća Martijanca Stjepana Golubića, na svečanosti je bila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborske zastupnice Natalija Martinčević, Nadica Dreven Budinski i Barbara Antolić Vupora, kao i drugi uzvanici.

Po završetku programa koji su izveli učenici Osnovne škole Martijanec, organiziran je obilazak dograđenih prostorija, novih i starih dijelova škole te podjela reflektirajućih prsluka prvašićima.