02
listopad
2022

Općina Martijanec izdvojila preko 100 tisuća kuna božićnica: U KIC-u svoju božićnicu primili najmlađi i studenti

Tijekom mjeseca prosinca ove godine Općina Martijanec je za subvencije raznim kategorijama svojih mještana izdvojila najviše do sada, ukupno 144.300,00 kuna. Raspored po kategorijama je sljedeći. Za božićnice umirovljenika izdvojeno je ukupno 22.300,00 kuna, za pomoć redovnim studentima ukupno 46.000,00kuna, a za pomoć roditeljima novorođene djece, izdvojeno je ukupno 2.000,00 kuna.

Pri tome treba napomenuti kako je zahvaljujući inicijativi vijećnika Općinskog vijeća ove godine božićnica za djecu podignuta sa 1.000,00 na 2.000,00 kuna po djetetu. Isto tako, po prvi puta su svoje božićnice primili umirovljenici i to 100,00 kuna po osobi.

Sukladno tome, u petak je božićnice primilo 46 redovnih studenata sa područja Općine Martijanec kao i 38 novorođenih beba. Za jedne i druge podjela je organizirana u prostorijama KIC-a u Martijancu. Studenti su primili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1 000 kuna, dok su novorođene bebe dobile pomoć od 2 000 kuna.

I studente i bebe sa njihovim roditeljima primio je načelnik Dražen Levak te im uputio prigodnu čestitku za nadolazeće blagdane, ali ih i obavijestio o novom „Zakonu o zbrinjavanju na potpomognutim područjima“ koji mladima daje priliku da lakše riješe stambeno pitanje.

„Prije nekoliko dana donesen je Zakon o zbrinjavanju na potpomognutim područjima u sklopu kojeg država subvencionira kupnju parcela ili građevinskog materijala u područjima prve ili druge skupine razvijenosti. Općina Martijanec spada u drugu skupinu i tako se svi sa ovog područja mogu prijaviti i poslati zahtjev. Uvjet je, da ukoliko se koristi subvencija, ljudi ostanu najmanje deset godina naseljeni na tom području. Općina se spremna uključiti sa kućama koje smo dobili pod ošasnu imovinu pa tko je zainteresiran, Općina Vam može pomoći oko podnošenja zahtjeva a sve postoji i na internet stranicama Narodnih novina“, naglasio je načelnik.

Roditeljima djece, načelnik je također dao nekoliko informacija o novom vrtiću koji se gradi u Martijancu: „ Vrtić koji se gradi je u poodmakloj fazi i broj novorođene djece pokazuje da je stvarno potreban. Kapacitet će biti 120 djece, a ovisno o vremenskim prilikama trebao bi biti završen do kraja siječnja 2020. godine, dok će sa radom započeti 1.9.2020. Vrtić u Hrastovljanu će također ostati subvencioniran pa će svi imati mogućnost biranja. Jedino neće biti subvencija za vrtiće van općine Martijanec i to ne jer ne želimo, već je većina gradova i Općina zaokružila priču oko vrtića sukladno svojim kapacitetima tako da će tako i primati djecu što znači da će biti mala mogućnost da netko iz vanjskih općina pohađa vrtić u nekoj drugoj jedinici lokalne samouprave“, objasnio je načelnik Levak situaciju oko vrtića.