23
siječanj
2019

Poziv udrugama na sudjelovanje u Danima otvorenih vrata udruga

Ovim Vas putem pozivamo na suradnju u organizaciji i provedbi Dana otvorenih vrata udruga 2018. (DOVU), manifestacije čiji je cilj informiranje javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici, koja će se tradicionalno održati i ove godine, od 24. do 26. svibnja 2018. u cijeloj Hrvatskoj.

Mole se udruge da otvore svoja vrata te da se, organizacijom različitih događanja u svojoj lokalnoj zajednici, uključe u Dane otvorenih vrata udruga 2018.

Ured za udruge osigurat će udrugama promotivne materijale, prijavu na događanje putem mobilne aplikacije UdrugeInfo (https://www.udruge.hr) dijeljenje informacija putem internetske stranice Ureda za udruge te medijsku promociju na nacionalnoj razini. Napominjemo da udruge mogu u aplikaciji UdrugeInfo registrirati svoje profile te unositi aktivnosti i usluge koje ćele predstaviti građanima tijekom Dana otvorenih vrata udruga ali i tijekom cijele godine. Najuspješnije udruge sudionice Dana otvorenih vrata udruga 2018. biti će prigodno nagrađene.

Sukladno dogovoru s Hrvatskom zajednicom županija, županije bi trebale biti mjesto za distribuciju materijala (plakati s informacijama o održavanju događanja pojedine udruge te putovnice koje građani ispunjavaju nakon posjete udruge koje organiziraju različite zanimljive aktivnosti u svojim prostorima ili izvan njih), stoga se mole udruge da se jave u središta županija vezano uz preuzimanje materijala za DOVU koje će Ured za udruge dostaviti u sjedišta županija.

Dane otvorenih vrata udruga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizira sedmu godinu zaredom kako bi se otvaranjem vrata udruga u određenom danu ili danima svim zainteresiranim građanima i široj javnosti približile aktivnosti udruga u različitim područjima djelovanja: ponajprije programi i projekti od interesa za opće dobro koje provode udruge diljem Hrvatske, u prostorijama udruga ili izvan njih. To je prilika da građani sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama te da se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Poseban naglasak je na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj. Naime, ove godine, uz ministarstva i druge institucije, pozivaju se i općine, gradovi i županije na partnerstvo u organizaciji ovog događanja s obzirom na ulogu koju imaju u postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Time se želi potaknuti i promovirati suradnju davatelja sredstava i udruga te financirane projekte učiniti vidljivijima.

Informacije o Danima otvorenih vrata udruga 2018. mogu se pratiti na internetskim stranicama Ureda za udruge, Facebook stranici (https://www.facebook.com/DaniUdruga/), dok se više informacija o Danima otvorenih udruga koji su se održali prethodnih godina može pronaći ovdje: https://udruge.gov.hr/vijesti/odrzani-dani-otvorenih-vrata-udruga-2017/4149/.

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji, a za sve dodatne informacije možete se obratiti Uredu za udruge gospođi Dariji Marić (na kontakte e-pošte: darija.maric@udruge.vlada.hr, ili putem telefona: 01/4599-827).

U privitku se nalazi dopis udrugama upućen od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske:

10. svibnja 2018.