03
srpanj
2022

Udruga “Sveti Martin” predstavila svoju kulturnu i gastronomsku aktivnost, svoj prvi glasnik i najavila monografiju

Treći dan proslave dana Općine Martijanec održan je kulturno gastronomski program udruge „Sveti Martin“ u sklopu kojeg je održana i promocija prvog glasnika „Martinovo pero“. Program i promocija održani su u društvenom domu Martijanec, a programu je prisustvovao i načelnik općine Dražen Levak.

Udruga „Sveti Martin“ broji četrdesetak članova i djeluje već više od deset godina, a neki od zadataka udruge su istraživati i otkriti, opisati i pokušati objasniti posebnosti našeg kraja. Udruga ima velik raspon djelatnosti kojima se bavi, a posebno je velik uspjeh izdavanje glasnika „Martinovo pero“ koji je uvršten u katalog sveučilišne nacionalne knjižnice.

Predsjednik udruge Ivan Ploh rekao je nešto više o nastanku glasnika i radu udruge: „Prošle godine naša je općina proslavila 130 godina od prvog formiranja i u sklopu toga udruga je organizirala izložbu fotografija na kojima smo kasnije uočili neka jela i običaje koje danas želimo prezentirati, a ta izložba poslužila je i kao glavna tema prvog broja našeg glasnika“.

Sam glasnik podijeljen je na dva dijela. Prvi dio govori o aktivnostima koje je udruga provodila tijekom 2019. godine dok se drugi dio odnosi na teme iz područja povijesti naselja, župe, zajednica i običaja. Urednici časopisa su dr.sc. Alen Pajtak i Ivan Ploh mag. ing. geoing., a gotovo sve članke u časopisu potpisuju ljudi iz Općine Martijanec. Osim glasnika, u suradnji sa Varaždinskim klubom kolekcionara napravljena je i izdana razglednica Martijanca sa prikladnim pečatom. Gastronomski dio programa sastojao se od klasičnih jela specifičnih za ovaj kraj, a svi recepti pribavljeni su od baka članova udruge, dok je za glazbeni program bio zadužen Tamburaški sastav „Kraljevi“.

Rad udruge od samih početaka podržava i Općina Martijanec na čelu sa načelnikom Draženom Levakom koji je u svom govoru naglasio kako naša općina ima veliki potencijal: „Ova udruga je stvorena sa ciljem da bude nositelj intelektualnih i svih drugih aktivnosti, da okupi intelektualce našeg kraja koji su završili fakultete i škole jer smatram da oni imaju objektivan pregled situacije i kao što vidimo imaju puno potencijala, samo što smo bili samozatajni i nikad to nismo znali prezentirati.“

Naglasio je kako općina podržava udrugu „Sveti Martin“, a sve u namjeri da se istaknu upravo ti mladi intelektualci te da se rasvijetli povijest općine i u budućnosti izda monografija i fotomonografija Općine Martijanec: „Općina daje bezrezervnu podršku „Svetom Martinu“ upravo u toj namjeri da prevaziđemo međusobne razlike te da na svojoj bogatoj povijesti napravimo jednu dobru stvar, a to je monografija. Mogli smo u tom smislu angažirati i neke vanjske ljude, ali nismo htjeli, angažirali smo naše ljude, naše studente jer tko će bolje to napisati od nas samih. Možda u prvom izdanju ne obuhvatimo sve, ali važno je krenuti. Mislim da imamo dobre uvjete i samo moramo sami sebe nadvladati i svi zajedno moramo krenuti u istom smjeru“ – poručio je za kraj načelnik Levak.