03
srpanj
2022

Vatrogasna zajednica Općine Martijanec održala pokaznu vježbu potresa

U sklopu dana općine Martijanec i blagdana sv. Martina, Općina Martijanec pripremila je i provela pokaznu vježbu operativnih snaga sustava civilne zaštite Općine Martijanec pod nazivom „Potres u Vrbanovcu 2019“. Početak akcije bio je u 12 sati, a vježba je održana na području poslovnog kompleksa tvrtke Lim-mont prema Elaboratu Stjepana Kovačeka, direktora konzultantske tvrtke i KSO d.o.o. i stručnjaka civilne zaštite EU, ujedno i izrađivača planskih akata Općine Martijanec iz područja civilne zaštite. U vježbi je sudjelovalo 60-tak operativnih članova DVD-ova s područja VZO Martijanec, jedan tim hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, djelatnici PP Ludbreg i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja Varaždin. Promatrači vježbe bili su preostali članovi općinskog stožera civilne zaštite koji nisu bili direktno uključeni, zatim predstavnici Gradskog društva crvenog križa Ludbreg, uz oko 50-tak ostalih promatrača-civila.

Vježba je trebala pokazati reakciju svih elemenata općinskog sustava civilne zaštite na potres, odnosno spašavanja ugroženih i unesrećenih osoba iz objekata pogođenim učincima potresa te posljedičnim požarima na nekoliko objekata u središnjem dijelu naselja, a izvedena je u skladu s važećim Planom djelovanja civilne zaštite općine iz 2019. godine.

Ciljevi vježbe obuhvaćali su provjeru spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite općine te edukaciju nazočnih promatrača o djelovanju operativnih snaga sustava civilne zaštite o čemu je govorio predsjednik VZO Martijanec Saša Lenček: „Pokazali smo opremu i što koristimo svakodnevno na intervenciji, a pokazale su se i anomalije. Nedostaju nam stvari za takav tip operacija tj. nesreća kao što je sad potres. Fali nam nekoliko stvari, daske za prenošenje unesrećenih osoba, sustava za izvlačenje iz ruševina, dok smo kod ovih požarnih sfera opremljeni dobro i tu ispunjavamo zakonske okvire, samo se ubuduće trebamo opremiti i za druge nesreće poput poplava i potresa.“

Nakon održavanja vježbe uslijedilo je postrojavanje operativnih snaga, predaja prijavka načelniku Općine Martijanec te kratak domjenak za sve sudionike i promatrače vježbe. Na kraju je održana analiza vježbe, u kojoj su sudjelovali nazočni članovi stožera civilne zaštite općine te predstavnici pojedinih žurnih službi.