23
rujan
2023

Započinje energetska obnova OŠ Martijanec i priprema se javna nabava za izgradnju općinskog vrtića

Krajem ove, 2018. godine, započinje energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna 7,5 milijuna kuna.

Na školi će se obnoviti krovište, fasada zgrade, školska kuhinja, i prozori.

Nakon završetka obnove općinska će vlast, na čelu s načelnikom Draženom Levakom, intenzivirati pregovore sa županijom i državom oko dugo očekivane dogradnje škole, budući su martijanečki osnovnoškolci jedni od rijetkih u Županiji koji nastavu pohađaju u dvije smjene.

U ovom je trenutku u tijeku postupak izdavanja građevinske dozvole za dogradnju i financijsko preciziranje investicije.

Načelnik Levak i suradnici žele da se djeca iz Martijanca školuju u jednakim uvjetima kao njihovi vršnjaci u cijeloj Varaždinskoj županiji, a to je po najvišim standardima u državi.

– Škola ima odlične učitelje i programe koje financira Općina, a zadnja je bila radionica o sigurnosti u prometu i prezentacija prevencije ovisnosti o drogama. Zbog nedostatka prostora nemamo organizirani dnevni boravak u školi, ali je školarcima osiguran besplatan prijevoz i razni edukacijski sadržaji nabraja načelnik Dražen Levak.

Iako ima jedan od najmanjih proračuna u Varaždinskoj županiji, 4 milijuna kuna, Općina na školi i školarcima ne štedi i odrađuje sve što je  u njezinim mogućnostima i ovlastima.

Uz obnovu škole, u Martijancu se očekuje i izgradnja Dječjeg vrtića, projekta koji je nakon višegodišnjeg čekanja na raspisivanje mjere 7.4.1. prošao na tom natječaju. Martijanec je dobio puni zatraženi iznos, 7,4 milijuna kuna, međutim, u godinama očekivanja natječaja cijene materijala i rada su narasle pa je danas problem sve stavke ukomponirati u prijavljeni i dobiveni budžet, a što je uvjet za izgradnju s državnim novcem.

– Priprema se javna nabava, što je teško s obzirom na stalni rast cijena u realnom sektoru, ali nadamo se da ćemo izvršenim izmjenama projekta i troškovnika uspjeti naći izvođača za taj novac. U protivnom, ništa od vrtića na koji čekamo od kad postoji Općina, jer Martijanec nikad nije imao općinski vrtić. Ovu priliku ne smijemo propustiti, a stavljeni smo u vrlo tešku situaciju. Bilo bi grozno ne uspjeti i o tome ne želimo niti razmišljati. Ipak, na kretanja na tržištu mi ne možemo utjecati. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potvrde APPRRR na izvršene promjene projekta i troškovnika – kaže načelnik Levak i dodaje da su sve snage u Općini usmjerene na traženje najpovoljnijeg rješenja.

– Obrazovanju posvećujemo najveću pozornost u općinskom programu i to je jedini put naše male Općine u budućnost. Bila bi nepopravljiva šteta ne uspjeti u izgradnji vrtića koja je bliža no ikad, ali je zbog birokracije dovedena u pitanje. A vrtić je početak obrazovnog procesa djeteta – zaključuje načelnik Martijanca.