25
rujan
2021

Dan općine Martijanec: 2020. godinu pamtit ćemo po početku rada općinskog dječjeg vrtića i stvaranju pravnih i financijskih preduvjeta za organizaciju jednosmjenske nastave u OŠ Martijanec

I Općina Martijanec svoj dan, blagdan svetog Martina, obilježava u skladu s posebnim uvjetima i mjerama za sprečavanje širenja pandemije COVID-19 virusa. Zbog brige za zdravlje mještana ove godine neće biti javnih događanja, niti svečane sjednice Općinskog vijeća kao niti prigodnih programa.

Načelnik Dražen Levak već je višekratno istaknuo da se moramo prilagoditi ovim novonastalim okolnostima.

– Nažalost, ne znamo odakle nam i kada ta bolest prijeti. Ne preostaje nam drugo nego slušati odluke stožera i prilagoditi se tome. Na tragu toga i mi smo ove godine, prvi put od osnivanja Općine Martijanec, odgodili svečanu sjednicu Općinskog vijeća. Dan općine obilježit ćemo u „tišoj“ atmosferi i koliko god je moguće radno, ako nikako drugačije – rekao je načelnik Levak.

Koronakriza je možda odgodila ili pomaknula neke stvari, ali nije zaustavila život ni projekte u općini Martijanec. A i 2020. godina ostat će upamćena po nekim projektima koji mijenjaju sliku općine. Među njima je svakako izgradnja općinskog dječjeg vrtića.

– Sve investicije koje su realizirane ove godine su planirane prethodne ili unatrag nekoliko prethodnih godina. Konačno je došlo, zahvaljujući ovoj Vladi i dobrim odnosima s njom, do realizacije najveće investicije, dječjeg vrtića u Martijancu. On je planiran još od osnutka ove Općine, međutim, nije bilo političke snage, a vjerojatno ni volje da se ta investicija realizira. S ovom godinom mi smo uspjeli tu investiciju realizirati. Fali još samo pristupna cesta – naglasio je Levak i dodao da će ukupna vrijednost vrtića s asfaltiranom prilaznom cestom i potrebnim igralima biti oko 12 milijuna kuna.

– Vrtić je s 1. rujna započeo s radom, a upisano je 67 djece. Ishodili smo sva potrebna odobrenja. Čekali smo da vidimo što će biti s Danom općine za otvorenje. I to smo morali odgoditi. Nasreću, završavamo asfaltiranje pristupne ceste i nema zapreke da vrtić do kraja godine i službeno otvorimo – najavio je načelnik i napomenuo da su sa završetkom ove investicije započeli i završni pregovori s Varaždinskom županijom u vezi druge najveće investicije u povijesti Općine Martijanec, a to je rekonstrukcija i dogradnje OŠ Martijanec s ciljem zajedničkog stvaranja uvjeta za organizaciju jednosmjenske nastave.

Još jedna investicija, vidljiva svima koji prolaze općinom Martijanec, je nova ograda na groblju u Križovljanu.

– Groblje je uz Podravsku magistralu, državnu cestu D2. Zbog bolesti koja napada crnogoricu morali smo iskrčiti za groblje najprimjereniju zelenu ogradu od čempresa i bili smo prisiljeni napraviti nešto trajno. Ograda je trebala biti dobro projektirana zbog frontalnih naleta vjetrova, a s druge strane posjetitelji groblja traže neku svoju intimu. Pa smo na ovaj način, jednom malo retro ogradom, napravili kompromis između ta dva zahtjeva i koliko čujem od mještana ograda je zadovoljila kriterije – kazao je Levak.

Općina odlično surađuje s državnim tvrtkama koje provode investicije i na njezinom području. Načelnik je istaknuo da je izvrsna suradnja s Hrvatskim vodama.

– Ove godine privedena je kraju studija obrane od poplava na području Općine Martijanec. Ona je fazi ishođenja lokacijske dozvole i to je zapravo temeljni dokument koji je preduvjet organizirane obrane od poplave svih naselja Općine Martijanec. Druga najvažnija stvar je rijeka Plitvica koju smo jednim dijelom očistili prošle godine i ove godine su započeli radovi s čišćenjem od Luke do Madaraševca, dio koji se nastavlja na Hrastovljan, a s ciljem da se Plitvica produbi, da se spriječi njezini prelijevanje u naselju Madaraševec i da svi bujični potoci koji se ulijevaju u Plitvicu imaju prostor za isticanje. To je preduvjet da bi započeli s čišćenjem ostalih kanala na području naše općine. Sve teče prema planu Hrvatskih voda. Ponekad nismo zadovoljni tom dinamikom, ali Hrvatske vode su veliki sustav i mi nismo puno u mogućnosti utjecati na njihove aktivnosti. Kao Općina možemo i uključujemo se sa sitnim zahvatima na kanalima, ali i za njih moramo zatražiti odobrenje Hrvatskih voda. Tako pomažemo mještanima u urgentnim situacijama – dodao je Levak i nastavio da se jako dobro surađuje i s HEP-om.

– Ove godine smo u 3. fazi uspjeli završiti zamjenu kompletne klasične javne rasvjete na području Općine Martijanec. Uveli smo LED javnu rasvjetu, 580 svjetiljki u svim naseljima u općini i postigli znatne uštede za Općinu koja plaća tu javnu rasvjetu, ali i veću kvalitetu osvjetljavanja naših naselja, dakle i sigurnosti. S HEP-om imamo jako dobre odnose. Izabrali su nas ove godine za postavu jedne svoje punionice električnih automobila. To nam, kao maloj sredini, puno znači, ne toliko financijski, koliko marketinški. U budućnosti, kao dio vanjskih i javnih servisa, sigurno da će dobro doći za promociju općine Martijanec koja ovim projektom HEP-a ulazi na kartu mreže punionica na području cijele Hrvatske – naglasio je načelnik.

Općina Martijanec želi urediti mjesni trg u središnjem naselju.

– Dugo se pripremamo za mogućnost uređenja tog prostora. Svi znamo da Martijanec nema svoj trg, nekakvo centralno mjesto. Robovi smo Podravske magistrale. Cijeli promet pješaka, biciklista, motornih vozila, odvija se na toj cesti D2 i mi smo prisiljeni javna događanja maknuti s te ceste, da bismo osigurali prostor gdje se ljudi mogu nesmetano i opušteno šetati i održavati kulturne manifestacije. Nametala se potreba da se prostor ispred ambulante pretvori u trg. Tu je i najviše društvenih sadržaja, ambulanta, stomatolog, ljekarna, prostorije udruge umirovljenika, vatrogasci, sad i punionica, idealan prostor za takvo mjesto, za trg – rekao je Levak.

Na tom prostoru razmišlja se i o spomeniku žrtvama svih režima.

– To je tema koja nije dugo doticana, a trebala bi biti i to u sklopu rješavanja budućeg trga. Tamo je spomenik žrtvama NOB-a u Martijancu, to je jedan od centralnih sadržaja trga. Međutim i druge martijanečke žrtve bez obzira na ideološku pripadnost, kao i hrvatski branitelji zaslužuju da ih se imamo gdje sjetiti. Nismo općina koja si može priuštiti izradu novog spomenika. A po meni, nema niti potrebe za to. Svi mještani sadašnje Općine Martijanec koji su poginuli zbog očuvanja hrvatske nacionalne svijesti i državotvornosti, bez obzira na ideološku pripadnost, partizani, hrvatski branitelji ili stradali od nekih vlastodržaca u hrvatskoj povijesti, zaslužuju jedno mjesto gdje bi im se mogla odati počast, zapaliti svijeća i staviti vijenac jednom u godini. Ujedno bi rekonstrukcija sadašnjeg spomenika bila i jedan vid čina pomirenja kojim bi anulirali sve sukobe iz povijesti. Iz povijest se uči i ne zaboravlja, ali moramo biti svjesni da su podjele iz povijesti koštale hrvatski narod već nekoliko puta i moramo ih što prije zaboraviti i biti jedinstveni, pogotovo na našoj maloj, lokalnoj razini – poručio je načelnik Levak.

Što se tiče sigurnosti prometa, načelnik Levak je naglasio da je ona zadovoljavajuća. Trebalo bi ju pojačati kod škole.

– Ove je godine postavljeno treptajuće svjetlo na pješačkom prijelazu kod škole. Tražili smo da se postavi semafor s mjeračem brzine čime bi se brzina kretanja vozača bitno smanjila. Nadam se da će iduće godine Hrvatske ceste imati sluha za taj zahtjev – kazao je Levak i dodao da se sa ŽUC-om rješavaju najhitniji problemi – biciklističke staze.

– To je dionica Hrastovljan-Martijanec i započeli smo s razgovorima za dionicu Slanje-Križovljan. Nadamo se da ćemo kroz više etapa doći jednog dana do biciklističkih staza uz te ceste. U ovom trenutku došli smo do polovice biciklističke staze Martijanec-Hrastovljan. Želja nam je barem do prvog kvartala iduće godine doći do rijeke Plitvice. Time bi uspjeli nešto napraviti na sigurnosti biciklista i pješaka te najfrekventnije ceste. Moram pohvaliti suradnju s tvrtkom Colas koja nam se u svrhu izgradnje biciklističkih staza obvezala donirati šljunak koji crpi na području naše općine. Time olakšava pristup šljunčari za svoje kupce, ali i zbog naših mještana sudjeluje u stvaranju uvjeta za što veću prometnu sigurnost – napomenuo je Levak.

Zbog koronavirusa udruge su uglavnom bile spriječene u provođenju svojih aktivnosti.

– Nažalost, većina udruga ili nije radila ili je radila sa smanjenim intenzitetom. Najviše su radili nogometni klubovi, oni su do nedavno bili u pogonu, kako su se prilagođavali uvjetima. S obzirom na nove mjere ni to više nije moguće. Tako da smo sredstva za rad udruga, sukladno punjenju proračuna, smanjili za 50 posto. To je realno s obzirom na aktivnosti ove godine. Cilj Općine je da se rad udruga potiče na način da se sudjeluje konkretnom kupnjom opreme ili uređaja, da se na taj način poboljša logistika svake udruge za daljnji rad – naglasio je Levak.

Na kraju je, uz Dan općine Martijanec, blagdan svetog Martina, uputio poruku sumještanima.

– Želim svima zdravu godinu, da što prije prestane ova epidemija. Moramo se prilagoditi da opstanemo. Znali smo se prilagoditi u Domovinskom ratu, nadam se da ovo nije veće zlo i da ćemo izaći živi i zdravi i ići dalje – poručio je načelnik Općine Martijanec Dražen Levak.