14
kolovoz
2020

Internet korisnici s područja Općine Martijanec dobivaju brži optički internet najkasnije do kraja 2023. godine

Hrvatski telekom je potpisao Sporazum o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog Interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Ovim sporazumom Hrvatski Telekom ima obavezu u naredne tri godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzinu Interneta od minimalno 100 Mbit/s, što u praksi znači da će 135.000 novih korisnika u Hrvatskoj imati brži Internet.

Ovaj Sporazum dio je Javnog poziva za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije,  a vrijednost projekta je 1,1 milijarda kuna te ga je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u srpnju 2019. godine. Na tom Javnom pozivu Hrvatski telekom je osvojio čak 13 od 16 predanih ponuda, što znači da će do kraja 2023. godine Hrvatski telekom investirati čak 328 milijuna kuna kako bi doveo mrežu nove generacije u mjesta gdje ona još uvijek ne postoji.

Projekt izgradnje mreže nove generacije obuhvaća područje Općine Martijanec, Grada Ludbrega, kao i Općina Mali i Veliki Bukovca te Sveti Đurđ, a sve navedene JLS sporazumno su se obvezale sudjelovati u sufinanciranju ovog projekta. Nakon završetka projekta, 90% svih stanova, javnih i poslovnih korisnika tih područja imat će pristup brzinama preko 100Mbit/s simetrično.

Cilj ovog projekta je dovesti mrežu nove generacije u mjesta gdje ne postoji te na taj način povećati digitalizaciju i olakšati pristup bržem Internetu što prema analizi Ekonomskog instituta u Zagrebu ima mnoge pozitivne utjecaje, posebno na lokalne zajednice kao što je naša, a neki od njih su povećana atraktivnost općina u privlačenju poduzetništva, povećanje efikasnosti javnih i privatnih usluga te povećanje računalne pismenosti.

Izvor: https://www.bug.hr/