03
srpanj
2022

Martijanec: Kreće projekt centralnog općinskog trga

Općina Martijanec ostvarila je sve pretpostavke za uređenje budućeg općinskog trga.

Kupnjom i vraćanjem zemljišta u centru Martijanca u vlasništvo Općine, prijeđena je jedina i glavna prepreka zbog koje Martijančani dosad nisu imali javno mjesto za okupljanja građana.

Trg veličine oko 1700 m2, urediti će se na mjestu gdje su koncentrirani svi javni servisi Općine Martijanec – ambulanta, ljekarna, stomatološka ordinacija, prostorije: umirovljenika, vatrogasaca, društveni dom i bankomat.

Uz polivalentni trg je predviđena izgradnja parkinga i mini tržnice te drugih popratnih sadržaja.

Nakon kupovine zemljišta, sljedeći je korak izrada idejnog projekta, a dok projekt ne bude gotov, Općina za građane Martijanca na tom prostoru upravo započinje uređuje privremenog parkirališta na kojem će biti dozvoljen parking prilikom dolaska u spomenute javne servise.

Činjenica da Općina Martijanec do danas nije imala niti jedan javni prostor u centru mjesta, značajno je otežavala svakodnevni život te organizaciju javnih i kulturnih priredbi na početku trećeg desetljeća 21. stoljeća. S druge strane građani koji dolaze kod liječnika, u ljekarnu ili na bankomat, a to su uglavnom žitelji starije životne dobi nisu imali gdje parkirati, pa su parkirali na dosad privatnom zemljištu ili nedozvoljeno ispred vatrogasnog spremišta zbog čega je već nekoliko puta intervenirala policija.

Stvaranje uvjeta za kvalitetan život primjeren zahtjevima suvremenog načina života i opremanje općinskog središta sa što više javno dostupnih sadržaja mjerilo je kvalitete rada Općine i preduvjet za zadržavanje mladih u općini.

Budući općinski trg veliki je korak k realizaciji tih ciljeva i za njega smo se odlučili usprkos brojnim otporima jer imamo viziju na ovom mjestu započeti razvijati moderni Martijanec kao buduću poželjnu destinaciju za život mladih osoba i sretnu starost naših starijih mještana – ističe načelnik Martijanca, Dražen Levak.

Naime, kupnjom ovog zemljišta i prostora iza ambulante, Općina je ujedno dobila i potreban prostor za izgradnju prijeko potrebnog Dnevnog boravka za starije mještane, ali i neograničene mogućnosti za mnoge druge javne sadržaje.

– Biti će to žila kucavica cijele općine, te mjesto društvenih, gospodarskih, kulturnih i glazbenih događanja na području općine jer nemojmo zaboraviti da od okolnih općina jedino Općina Martijanec do danas nije imala niti jedan otvoreni javni prostor na kojem bi mogla organizirati npr. prijem hodočasnika ili turista u obilasku Martijanca, koncert ili likovnu koloniju povodom dana Općine, ali i bilo koju drugu vrstu javnog okupljanja. I zbog svega toga naši su građani zaslužili imati takvo mjesto, gdje će se međusobno družiti u jednakim uvjetima onima u većim i razvijenijim sredinama. Glavni trg nezaobilazni je dio urbane kulture i naši će ga sugrađani kroz nekoliko godina sigurno imati upravo na ovom mjestu, a nadamo se da će se u ove napore oko uređenja centralnog mjesta naselja i općine konačno uključiti i vlasnik susjednog Dvorca u Martijancu čiji početak uređenja mještani ove Općine također žurno očekuju – zaključuje načelnik Levak.