26
svibanj
2022

Martinje postalo kulturno dobro. Među nositeljima zaštite i Općina Martijanec

Slavljenje sv. Martina biskupa, „Martinje“ upisano je u Registar  zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine.

Martinje je postalo kulturno dobro zahvaljujući Kulturnom centru sv. Martin – Hrvatska i Gradu Dugo Selo kao predlagateljima, a nositelji su hrvatska mjesta i gradovi članovi Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska.

Između dvadesetak nositelja je i Općina Martijanec, Župa sv. Martina Biskupa, u kojoj se intenzivno promiče i čuva tradicija slavljenja sv. Martina biskupa

Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska čestitao je svim svojim suradnicima na podršci i suradnji u očuvanju ove tradicije.

– Nadamo se da će zapis Martinja u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine pridonijeti još boljem povezivanju martinskih mjesta i čuvanju svetomartinske baštine te njezinom još  snažnijem promicanju u kontekstu europskoga kulturnog itinerera Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost – ističu iz Centra.

Načelnik Općine Martijanec, Dražen Levak, zadovoljan je prepoznavanjem tradicije štovanja sv. Martina na tako visokoj razini.

– Martijanec poštuje svoju tradiciju i paralelno s velikim iskorakom u suvremeno vrijeme i budućnost, njegujemo i svoju prošlost. Bez jakog kulturnog identiteta i štovanja baštine, ne može se kvalitetno i samouvjereno ići naprijed – ističe načelnik Levak.