09
ožujak
2021

Ministarstvo potvrdilo: Maleni Martijanec drugi po odvajanju otpada u Varaždinskoj županiji

Općina Martijanec probila se na drugo mjesto u Varaždinskoj županiji po odvajanju otpada.Prema preliminarnim podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike za 2018. godinu, Martijanec je sa svega 1% odvojenog otpada u 2017. godini, prošle godine ostvario zavidan rezultat – 34 % odvojenog sakupljenog otpada.

Više nego reprezentativni rezultat, kojima je maleni Martijanec daleko iza sebe ostavio i sve gradove Varaždinske županije, Općina je postigla nakon ulaska u suvlasništvo preloškog Pre-koma, kojemu su povjerene ovlasti prikupljanja otpada na području Općine.

Ugovor su Općina i tvrtka potpisale 1. lipnja 2018. godine, a već u prvom mjesecu suradnje je u Martijancu prikupljeno čak 58,35 % odvojeno sakupljenog korisnog otpada.

Martijanec se osim po odličnim rezultatima odvajanja otpada ističe i po značajnije nižim računima koje mještani plaćaju za njegovo prikupljanje i odvoz, a koje su u nekom dijelu i do tri puta manje u odnosu na cijene najvećeg pružatelja iste usluge u Varaždinskoj županiji.

U Općini Martijanec i Pre-komu su uvjereni da će ovakvom dinamikom, Martijanec već u ovoj godini preuzeti vodeću poziciju u Varaždinskoj županiji sa više od 50 % odvojeno sakupljenog korisnog otpada.

Direktor Pre-koma, Siniša Radiković i Dražen Levak, načelnik Općine Martijanec zadovoljni su postignutim rezultatom već u prvoj godini međusobne suradnje.

–  Cilj svega što radimo u Općini Martijanec je dobrobit mještana, a vrhunska usluga uz nisku cijenu to i jest. Mještani su svjesni značaja koje pravilno postupanje s otpadom ima za zdravlje i budućnost pa  se u skladu s tim i  ponašaju. To najbolje pokazuje činjenica da se malen i siromašan Martijanec danas našao daleko ispred puno većih i bogatijih županijskih sredina, a vjerujem da ćemo u ovoj godini biti još i bolji – rekao je načelnik Martijanca, Dražen Levak.