22
listopad
2021

Općina podmiruje troškove rada vrtića za vrijeme trajanja posebnih mjera zbog epidemije koronavirusa

Na sjednici vijeća Općine Martijanec, održanoj u srijedu, odlučeno je da će Općina, umjesto roditelja,  sufinancirati troškove boravka djece u ustanovama predškolskog odgoja za vrijeme trajanja ograničenja i zaštite od koronavirusa.

Ova odluka odnosi se na roditelje korisnike ustanova predškolskog odgoja koji imaju prebivalište na području općine i koji od Općine imaju odobreno sufinanciranje troškova boravka djeteta u ustanovi predškolskog odgoja. Nadalje, ova odluka odnosi se samo na vrijeme važenja Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu.

Prema toj odluci, Općina Martijanec će plaćati odobreno sufinanciranje prema izdanim pojedinačnim rješenjima o sufinanciranju troškova boravka djeteta u predškolskoj ustanovi i zaključenim ugovorom s pojedinom ustanovom predškolskog odgoja.

– S obzirom na situaciju nastalu vezano za provođenje mjera sprečavanja širenja koronavirusa, obustavljen je redovan rad ustanova predškolskog odgoja pa djeca u pravilu ne borave u tim ustanovama. No budući da se roditelji djece terete za plaćanje boravka djece u vrtiću, neovisno o stvarnom dolasku djeteta u vrtić, ovom odlukom želja nam je pomoći našim obiteljima u ovoj teškoj situaciji – rekao je načelnik Martijanca Dražen Levak.

Također, Općina će sufinancirati projekt izgradnje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u iznosu od 71.000,00 kuna, što je iznos razmjeran vlasničkom udjelu općine u tvrtki pružatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na područja Općine Martijanec.

U planu je i izgradnja centra i centralnih sadržaja naselja Martijanec, a za tu je namjenu donijeta i odluka o kupnji nekretnine.

– Ova se nekretnina nalazi u neposrednoj blizini postojećih objekata javne namjene, društvenog doma, vatrogasnog spremišta, zdravstvene ambulante i ljekarne, pa je ideja i plan da se na njoj, zajedno s nekretninama u okruženju, izgradi centar i centralni sadržaji naselja Martijanec veličine cca 10000 m2 – rekao je načelnik Levak.

Trg veličine oko 1700 m2, urediti će se na mjestu gdje su koncentrirani svi javni servisi Općine Martijanec – ambulanta, ljekarna, stomatološka ordinacija, prostorije: umirovljenika i vatrogasaca, društveni dom i bankomat.

Uz višenamjenski trg je predviđena izgradnja parkinga i mini tržnice te drugih popratnih sadržaja.

– Općinski trg veliki je korak prema realizaciji tih ciljeva i za njega smo se odlučili usprkos brojnim otporima jer imamo viziju na ovom mjestu započeti razvijati moderni Martijanec kao buduću poželjnu destinaciju za život mladih i ugodnu starost vremešnih sumještana – ponovio je načelnik Levak.

Dodajmo i da je Općinsko vijeće koncesiju za obavljanje dimnjačarskih poslova na području općine povjerilo tvrtki Caminus iz Varaždina na rok od pet godina.

Inače, sjednica Općinskog vijeća održana je u prostorima Društvenog doma u Martijancu, uz poštivanje svih propisanih mjera držanja socijalne distance i dezinficiranja prostora.