27
siječanj
2022

OPG Namjesnik nagrađen s 3 zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju

MLADEN NAMJESNIK, pčelar iz Križovljana, osvojio je u Londonu čak tri zlatne medalje za med koji je poslao na natječaj. Za London International Honey Award natjecali su se pčelari iz više od 30 zemalja, a deveteročlani žiri je nagradio Namjesnikove medove od lipe, vrijeska i bagrema.

Na takvim je natjecanjima uobičajeno da se medalje dodjeljuju svima koji su osvojili određeni broj bodova pa tako može biti i više zlatnih medalja. Međutim, Namjesnik je konkurenciju ipak ostavio iza leđa. OPG-u Namjesnik je za med od lipe i med od vrijeska dodijeljena jedina zlatna medalja u svijetu.

Da bi se uopće moglo prijaviti na londonsko natjecanje bilo je potrebno ispuniti stroge uvjete. Najlakše je bilo ispuniti prvi, koji kaže da se na natječaj mogu prijaviti samo registrirani proizvođači koji posluju na tržištu svoje zemlje. Puno je ozbiljniji uvjet bio laboratorijsko testiranje uzoraka meda poslanih na natječaj. Akreditirani laboratoriji tako su u startu iz natjecanja izbacivali medove koji nisu bili dovoljno kvalitetni da dospiju na stol i jezik ocjenjivača.

Za ove nagrade Namjesnik kaže da su samo međunarodna potvrda kvalitete koje je već bio svjestan. Uostalom, puno je puta već nagrađen Zlatnom žlicom, domaćom nagradom za najbolji med.

Izvor: index.hr