12
srpanj
2024

Ostvarene sve predviđene investicije, a društveni život je na čekanju. Ponosni na moderni općinski vrtić

Mnoge se investicije, smatra Dražen Levak, poklapaju s vizijom Martijanca kao turističke destinacije. Studija je gotova, okosnica je stvaranje prepoznatljive turističke ponude. Otvara se prva apartmanska kuća za odmor s bazenom i bogatom gastro-enološkom ponudom.

Jasno da bi moglo i bolje, ali gdje ne bi? Mala općina se nikamo ne žuri. Svjestan je načelnik da valja biti strpljiv, a naučili su to i Martijančani. Tako mali nikomu nisu bili od posebnog interesa da bi se njima bavio, pa su naučili snalaziti se sami. I ide im dobro. Načelnik Levak će ipak priznati da im je za ove hrvatske Vlade brže i lakše. Imaju više sluha, reći će, za male, ruralne sredine.

Iako je pandemija značajno usporila gospodarsku dinamiku jedinica lokalne samouprave, Općina Martijanec nije značajnije osjetila krizu. Hvala Bogu, reći će načelnik Dražen Levak ususret Danu Općine. Proslave ove godine neće biti.

Projekti bez zastoja

I nije ovo prvo događanje koje su u Martijancu odgodili. Slušali su preporuke. Nema priredbi, nogomet se ne igra ni pred praznim tribinama, ne slavi se. Sjednice Općinskog vijeća mjesecima ne izgledaju kao prije. Ni izravni prihodi nisu isti, pali su za 30-ak %. Nije načelniku žao, ali ponekad se, kaže, osjećao blesavo pred ljudima. Oni su život stavili na čekanje, mještani često i nisu.

Ne želi načelnik više o pandemiji. Odgovorni su i čuvaju zdravlje, ali valja se prilagoditi okolnostima i ići dalje.

Sve u svemu, kako je moglo biti, nije bilo loše. Štoviše, dobro je. Misli se na staro i mlado.

– Sve smo predviđene investicije i ostvarili, samo je društveni život na čekanju. Najsretniji smo zbog završetka izgradnje i početka rada Dječjeg vrtića – zadovoljan je načelnik.

Parkiralište je završeno, preostaje još skoro asfaltiranje pristupne ceste ispred ulaza u vrtić, pa će prije kraja godine biti i službeno otvorenje.

Prvi je to općinski vrtić u Martijancu. Dosad su roditelji na raspolaganju imali samo privatni vrtić. Općina je sufinancirala troškove sa 700 kuna po djetetu mjesečno, bez obzira na to koji vrtić djeca s prebivalištem na području Općine pohađala. Načelnik Levak zahvaljuje susjednim općinama i Gradu Ludbregu jer su rado primali martijanečku djecu u svoje vrtiće.

Općinski je vrtić, smatra načelnik, neophodan. Pohađa ga više od 70 mališana. U njemu je od 1. rujna zaposleno devet djelatnika.

Nakon godina borbe s demografijom, lanjska je godina bila odlična.

Početkom ove godine podijelili smo 42 novčana dara za novorođene, svakomu po 2000 kuna. Sjajno je to kad se zna da smo godinu prije imali 21 bebu, dakle upola manje – kaže načelnik Levak. Od ove godine ne očekuje puno na poboljšanju demografske slike. Zna da je lošije.

Vrtić se, kaže, ne bi nikad izgradio bez pomoći hrvatske Vlade.

Gospodarstvo Martijanca oslanja se prvenstveno na drvnu i metalsku industriju, a intencija je modernizirati poljoprivredu i poticati dobre majstore da se sami uhvate ukoštac s poduzetništvom.

Sve je više mladih poljoprivrednika i namjeravamo im maksimalno pomoći. Smanjuje se broj starijih poljoprivrednika i sitnih, rasparceliranih posjeda. Zamjetan je razvoj voćarstva – drago je načelniku što se nekolicina mladih okrenula ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji, pa makar to bilo i ratarstvo. U pandemiji se vidjelo koliko znači imati vlastite prehrambene resurse i poljoprivreda je opet, što i jest jedino realno, respektabilna grana.

Sve se to, smatra Dražen Levak, poklapa s vizijom Martijanca kao turističke destinacije. Studija je gotova, okosnica je stvaranje prepoznatljive turističke ponude.

Namjera je po našim vinogradima napraviti turističku rutu koja bi obuhvaćala nekolicinu gospodarstava zainteresiranih za pružanje turističkih usluga u seoskom turizmu. U to će se odlično uklopiti kuća za odmor s apartmanima i bazenom smještena na nekoliko hektara, koja se uskoro otvara. Bit će to okosnica smještajnih turističkih kapaciteta. Na turističkoj će se ruti nuditi proizvodi lokalnih proizvođača. Imamo odličan med, proizvode od lješnjaka, vino… Poanta je formirati Martijanec kao brend martinjske općine uz bogatu ponudu guščjeg mesa i kvalitetnih vina. Zna se da je guska spasila život sv. Martinu od Rimljana. Sakrila ga je pod krilo, možda spasi i martijanečke poljoprivrednike – najavljuje turističku ponudu u skoroj budućnosti načelnik Levak.

Martijanec još uvijek ima problem s dvorcem. Dvorac je zapušten, ali u privatnom vlasništvu, pa Općina tu izravno ne može ništa. Trenutno muku muči pokušavajući prisiliti vlasnika da barem uredi okoliš. Žele i da sagradi novu ogradu jer je staru srušio iako je zaštićeno kulturno dobro, kao, uostalom, i cijeli dvorac. No vlasnik, očigledno je, za to ne mari. Kompleks dvorca odlično bi se uklopio u turističku viziju. No, za to je potreban svjež novac i volja vlasnika dvorca. Načelniku se preostaje tek nadati da će i on u projektu turizma pronaći svoj interes.

Skrb za starije

Uz brigu za mlade, u Martijancu se puno i ozbiljno razmišlja o skrbi za starije sumještane. Intenziviran je projekt dnevnog boravka za starije osobe, želja je otvoriti dom za starije.

– Dvije trećine Općine čine staračka domaćinstva kojima je minimalna poljoprivredna mirovina i naknada Centra za socijalnu skrb jedini prihod. A kako u životu ništa nije besplatno, sve naknade koje isplati, država putem Porezne uprave bilježi kao hipoteku na njihove nekretnine. Budući da upisana hipoteka prelazi tržišnu vrijednost nekretnina na našem području, nasljednici ih se odriču i one postaju vlasništvo Općine, koja ih mora održavati. A tako opterećene ih ne može prodati.

Cijene su nerealne, a Porezna uprava ne želi smanjiti svoja potraživanja. Sve su to razlozi zbog kojih je neophodno da svaka ruralna sredina ima barem dnevni boravak za starije i nemoćne osobe. Tu bi pod nadzorom liječnika i uz osiguranje potrebne skrbi boravili tijekom dana, a kasnije bi po želji mogli biti i trajno smješteni. Zauzvrat, Općina bi mogla steći njihovu nekretninu neopterećenu hipotekom i dati je pod povoljnim uvjetima na korištenje mladim obiteljima. Time bi se riješila tri ogromna problema ruralnih sredina: zapuštene nekretnine, briga o starijim i nemoćnim osobama te osiguranje povoljnih uvjeta mladima za kupnju prve nekretnine. Mislim da općina koja riješi te probleme ima velike šanse za ostanak mladih i daljnji razvoj, osobito ako se nalazi uz autocestu kao Općina Martijanec. Realizacija tih ciljeva trebala bi biti glavni prioritet Općine u budućnosti – razmišlja naglas načelnik Levak.

Starije osobe već su sad bolje zbrinute od strane Općine nego prije. U listopadu započeo je njihov prijevoz do liječnika i drugih javnih ustanova u Martijancu i Ludbregu. Sporazum je to između Općine Martijanec i Gradskog društva Crvenoga križa Ludbreg. Prijevoz plaća Općina Martijanec. Sporazum konkretizira besplatno pravo prijevoza k liječniku ili do drugih javnih servisa jednom tjedno. Jedini je uvjet da uz godišnju članarinu od 12 kuna budu članovi Crvenoga križa Ludbreg.

– A bez njih bi realizacija ovoga prijeko potrebnog pilot-projekta bila nemoguća. Zaposlili smo i četiri gerontodomaćice koje se brinu o starijima – ističe Dražen Levak.

I budući općinski trg se planira u skladu s potrebama za starije, ali će zadovoljiti socijalne potrebe mještana svih generacija. Trg će biti uz liječnika, stomatologa, ljekarnu i budući dnevni boravak za starije. Zemljište je otkupljeno, idejni projekt je gotov. Uskoro ide pred sud javnosti. Do kraja godine izvest će se i osnovni zemljani radovi.

Spomenik

Općina će uskoro mještanima predstaviti i idejno rješenje rekonstrukcije spomenika palim borcima, koji se nalazi neposredno uz budući trg.

– Bit će to spomenik svim mještanima Općine koji su se kroz povijest borili za opstojnost hrvatske nacionalne svijesti i državotvornost Hrvata na ovim područjima i pritom stradali na razne načine. Svi su oni htjeli Hrvatsku, bez obzira na ideološko-političke razlike, to je povijest iz nje se uči, ali ne zaboravlja. Život teče dalje, mi si te podjele više ne možemo dozvoliti – najavljuje načelnik.

Mala općina sa, za tako male općine prosječnim izravnim proračunom od četiri milijuna kuna, na novac za projekte se oslanja izvana. Nažalost i takav proračun je najvećim dijelom posljedica sebičnog razmišljanja pojedinih uglednih lokalnih političara koji su poduzeli sve da stanovništvom najbrojnije naselje Poljanec pred nekoliko godina izađe iz sastava Općine Martijanec i postane dio Grada Ludbrega iako im je Martijanec ostao župa.

Kad Draženu Levaku prigovaraju da se kao načelnik-volonter nema vremena posvetiti Općini koliko bi to trebalo, spremno odgovara: – Nije posao načelnika paziti da mu ne pobjegne općinska zgrada, nego prikupljati novac za projekte jer je proračun Općine puno premalen da bismo iz njega samostalno financirali bilo kakve veće investicije. A tu mi sjedenje u uredu sigurno neće pomoći. Nitko nam neće sam od sebe donijeti novac i položiti ga na stol. Koliko sam u tome uspješan, govore omjeri sufinanciranja. Za razliku od ranije, gotovo da nema investicije u kojoj financijski ne sudjeluje neko od hrvatskih ministarstava – odlučan je.

Muči ga nekoliko stvari. Jedna je još uvijek neriješeno pitanje poplava na području Općine, iako Općina, kaže, ima izvrsnu suradnju s Hrvatskim vodama, koje upravo započinju novu regulaciju rijeke Plitvice od Luke do Hrastovljana, čime će se stvoriti temeljni uvjet za regulaciju bujičnih vodotoka. Upravo oni stvaraju najveće poplave na području Općine.

Druga su mu muka županijske ceste na području Općine i (ne)sigurnost uz njih. Uz aktivno sufinanciranje Općine, svake se godine uz ceste izgradi dio biciklističke staze, potrebne zbog stalnog prometa teških kamiona, ali to nije dovoljno.

– Nikako da se dođe do završetka započetih dionica. Zahvaljujem tvrtki Colas, koja Općini Martijanec aktivno pomaže u realizaciji tih projekata redovnim godišnjim donacijama šljunka, a od ove godine uključili su se i u doniranje šljunka za izgradnju biciklističkih staza – hvali načelnik gospodarskog partnera.

Zbog iz godine u godinu sve većeg prometa, načelnik traži i semafor s mjeračem brzine na državnoj cesti D2 kod pješačkog prijelaza za Osnovnu školu i Dječji vrtić.

– Semafor s mjeračem brzine tražim već četiri godine, ali kao da tražim svemirski brod – ironičan je.

Martijanec je postao i županijski šampion. Općina je, izvijestilo je državno ministarstvo, najbolja po odvajanju otpada u Varaždinskoj županiji. Iza nje je ostalo 19 općina i gradova.

Prvaci

Martijanec je i državni pionir. Među prvim je općinama u Hrvatskoj i prva u Varaždinskoj županiji u kojoj je s trgovcima potpisan Sporazum o neradnoj nedjelji. Iako su s dolaskom pandemije odluku o radnom vremenu trgovina prepustili Nacionalnom stožeru, trgovci su sami odlučili pridržavati se potpisanog. Vlasnici su, naime, tijekom nekoliko mjeseci neradnih nedjelja zaključili kako im se više isplati da budu zatvoreni. Rashodi su nedjeljom premašivali prihode, a i radnici su ovako zadovoljniji, svi osim trgovaca TP-a, koji je i dosad jedini kukao zbog zatvorenih vrata svoje trgovine nedjeljom u Martijancu.

Na ovogodišnji blagdan Svih svetih na groblju u Križovljanu moglo se pomoliti u miru i privatnosti, bez pogleda i s bitno smanjenom bukom s Podravske magistrale, koja prolazi neposredno uz
groblje. Postavljena je nova ograda dužine 200 metara, čija retro metalna konstrukcija vizualno odvaja groblje od okoline i ublažava buku. Osim toga, neprestano se radi na ažuriranju korisnika groblja na svim trima općinskim grobljima, a s ciljem stvaranja novih ukopnih mjesta. Tako je na groblju u Martijancu iz dosad neuglednoga „dječjega groblja“ formiran novi niz grobova i povećan broj raspoloživih grobnih mjesta.

Staru školu u Hrastovljanu pak čeka novo krovište, vrijedno 625.000 kuna. Račun će platiti Općina. Godinama stoji izvan funkcije i propada. Neće li biti većih prioriteta, tu će se stvarati uvjeti za multifunkcijski kulturni centar i smještaj etno-zbirke Martijanca.

Početkom sljedeće godine Martijanec će dobiti i svoju monografiju, koju je priredila Udruga sv. Martin.

Svim mještanima Općine Martijanec čestitam Dan Općine Martijanec i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Martina, a svim Martinama i Martinima želim zdravi imendan.