07
ožujak
2021

Otvorena druga dionica ceste Slanje-Stari vrh, ministar Štromar najavio financiranje treće i inicijativu dogradnje škole u Martijancu

U Općini Martijanec završena je druga dionica važne ceste Slanje – Stari vrh. Na otvaranje dionice, čiji se završetak čekao osam godina, uz načelnika Općine Martijanec sa suradnicima, saborske zastupnike Božicu Makar i Josipa Križanića, stigao je i potpredsjednik hrvatske Vlade, ministar graditeljstva, Predrag Štromar.

Ukupna vrijednost ceste iznosi 1,7 milijuna kuna, drugu su dionicu u jednakim iznosima, po 400.000 kuna svaki, financirali Općina Martijanec i resorno Ministarstvo, a treću i završnu dionicu platiti će Ministarstvo, najavio je ministar Štromar.

Cesta Slanje-Stari Vrh preduvjet je, rekao je načelnik Levak, za razvoj tog dijela Martijanca kao turističke točke.  – Cesta je važna transverzala na našem području jer naselja Slanje i Rivalno spaja s našim vinogradarskim dijelovima. Kao takva je preduvjet za željeni razvoj turizma u budućnosti, biciklističkih ruta, ali i mirni kutak za Martijančane – istaknuo je načelnik Levak.

On je iskoristio ovu priliku zahvaliti Ministarstvu, osobito, kako je rekao, jer ih Varaždinska županija zaobilazi.

– Županija ima najviše cesta na području Martijanca, međutim, s njima ne možemo naći zajednički jezik. Najbolji primjer su ceste Martijanec – Hrastovljan i Križovljan – Slanje. Iako su to županijske ceste, od osnutka Općine na njima nije napravljen ni metar biciklističke staze. Projekt smo završili, ali odobrenja nema pa nema – požalio se načelnik.

Istovremeno, s Ministarstvom odlično surađuju. – Za koji je dan na redu potpisivanje odluke za dodatnih 380.000 kuna kako bi se završila i treća, zadnja faza izgradnje ove ceste – najavio je ministar i rekao:

– Vlada treba pomagati općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske. To je kraj kojemu bivše hrvatske vlade tradicionalno nisu bile naklonjene i uvijek smo se morali boriti i za osnovno. U Zagrebu su uvijek govorili: „Ma, vi gore na sjeveru imate, vi se snalazite, vama ne treba, nek’ idu novci na istok i na jug“. To se moralo promijeniti, i promijenilo se. Najveći je poticaj izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, kojima novac kojima se novac “spušta” direktno u njihove proračune. To je lokalnim proračunima u Varaždinskoj županiji donijelo više od 120 milijuna dodatnih kuna. Oni najbolje znaju kako će taj novac rasporediti, umjesto da moraju „žicati“ po Zagrebu – rekao je Predrag Štromar i istaknuo da strančarenju tu nema mjesta.

Ministar je spomenuo i rješenje sanacije klizišta preko Hrvatskih voda i inicirao konačno rješavanje rak-rane Općine Martijanec, dvosmjenske nastave.
– Zajednički moramo riješiti školu. Budući da osnivač nije netko tko bi shvatio problem u školstvu, idemo mi odraditi ovu školu, Martijanec ne bude zadnja škola koja ide u jednosmjensku nastavu. Idemo svi skupa, saborski zastupnici i mi, odraditi sve da i učenici u vašoj općini imaju adekvatno školovanje i obrazovanje – najavio je potpredsjednik hrvatske Vlade.