23
rujan
2023

Po dvadeseti put podignut klopotec u Martijancu

U nedjelju 12.08.2018.g. na Starom vrhu u Martijancu je tradicionalno, uz prigodni kulturno umjetnički program, po 20-ti put, svečano podignut klopotec.

Tradicija podizanja klopoteca na Starom vrhu u Martijancu najstariji je organizirani oblik ove manifestacije u Varaždinskoj županiji, a i šire koja se priređuje svake godine u vikendu koji prethodi ili slijedi blagdanu Velike Gospe. Po tradiciji podignuti klopotec osim što služi za obranu od ptica koje u ovo vrijeme sve više nadlijeću vinograde u potrazi za slatkim i sočnim bobicama grožđa, simbolički označava početak najradosnijih dana za vinogradare – pripreme za berbu grožđa, a u Martijanečkom kraju ovaj događaj već dvadeset godina okuplja svake godine oko stotinjak ljudi. U čast neprekidnog dvadeset godišnjeg okupljanja izrađen je novi veći klopotec, a u cilju podizanja sigurnosti osmišljen je novi jednostavniji i sigurniji način podizanja klopoteca.

Svake desete godine ovom događaju prisustvuju i supruge vinogradara kojima su vinogradari na postavljenim zidnim novinama pokazali sve što su u proteklo desetlječe radili i izučavali prilikom prethodnih postava klopoteca.

Prije samog čina podizanja klopoteca izveden je u režiji Mladena Tenčića prigodan amaterski kulturno-umjetnički program sa skečom u kojem su prikazane sve posljedice nekontrolirane uporabe grožđa i vina. U čast klopotecu, grožđu i vinu recitirane su poznate poetske pjesme o toj problematici, a iz zbirke poznatog češkog barda, boema i pisca Jaroslava Hašeka „Ljubav u Međimurju“ pročitana je pripovijetka „Danas jesmo sutra nismo“. Ova zbirka pripovijedaka, crtica i humoreski nastala je u razdoblju između 1904. i 1914. godine kada je vagabund Hašek lutao Međimurjem, Podravinom i okolicom Varaždina, u blizini rijeka Drave i Mure, a predmetne pripovjetke zanimljive su za čitatelje domicilnih naselja iz kojih su većinom bili i prisutni vinogradari. Riječ je između ostalog o naseljima:, Štefanec, Šemovec, Zamlaka, Vrbanovec i Sudovčina mjesto u kojem stanuje organizator i domaćin ovog dvadesetgodišnjeg tradicionalnog druženja Antun Jug zvani Tonč, Šmerek, Kuga, Poglavica ( a vjerojatno ima i drugih nadimaka) koji je zbog svog vedrog i nestašnog Hašekovskog duha ove godine imenovan službenim „maškarom“ Martijanca.

Sam čin podizanja klopoteca izvršen je uz muzičku pradnju poznatog Martijanečkog banda Family band.

Nakon podizanja klopoteca okupljenim prijateljicama i prijateljima se je emotivnim govorom obratio domaćin Antun Jug koji se je svima zahvalio na dolasku i svesrdnoj pomoći u organizaciji ove vrlo zahtjevne manifestacije koju je obećao organizirati u vlastitoj režiji dokle god to bude mogao, te je izrazio nadu da će nakon njega okupljena prisutna mladež nastaviti sa organizacijom ove sada već i van općine Martijanec prepoznatljive manifestacije jer kako Hašekova pripovijetka kaže „Danas jesmo sutra nismo“.

Druženje je uz dravsku ribu, paprikaš i odojak, te zvonki zvuk klopoteca nastavljeno do kasno u noć.