19
kolovoz
2022

Potpisan prvi formalni Sporazum o neradu trgovaca nedjeljom i blagdanom

Trgovine mješovitom robom u Martijancu od 1. siječnja 2019. godine, neće raditi nedjeljom, blagdanom i državnim praznikom.

Rezultat je to potpisanog Sporazuma između Općine Martijanec i devet vlasnika trgovina koje rade na području Općine Martijanec. Sporazum o neradu radnika i zatvaranju prodavaonica mješovite robe na području Općine Martijanec nedjeljom, državnim blagdanom i neradnim danom, prvi je takav formalni dokument potpisan u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Martijanec, Dražen Levak, nakon potpisanog je Sporazuma novinarima izjavio da su trgovci bez premišljanja pristali na općinsku inicijativu.

– Nismo se nadali tako brzom i jednostavnom dogovoru. Nikoga nismo morali pitati dvaput, svi su se odmah složili s idejom o neradnoj nedjelji. Očigledno je da gdje postoji volja za suradnju, put ka pravičnoj zaštiti radnika u trgovini i zaštitu obitelji je otvoren – rekao je načelnik Levak.

U trgovinama općine Martijanec (Kitro, Konzum, Trgonom, Marica, ŠTEF, San i Mihaela) ukupno je zaposleno 20-ak radnika koji će ubuduće, zadovoljan je načelnik, nedjelju i blagdane provoditi u krugu obitelji.

– Brojka 20 ne zvuči puno, ali kad se to pomnoži s brojem članova obitelji, vidi se koliko ljudi osjeća benefit slobodne nedjelje – zaključio je načelnik Martijanca, Dražen Levak.

Sporazum su podržali i načelnici susjednih općina koji također rade na istoj problematici u svojim općinama.