12
studeni
2018

Dani Općine Martijanec: Predstavljeni žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste I. Frankopana Brinjskog u Martijancu

Općina Martijanec je proslavu ovogodišnjeg rođendana započela promoviranjem dosad malo poznatog događanja iz svoje povijesti. U Kulturno informativnom centru je predstavljen prigodan žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste I Frankopana Brinjskog u Martijancu. Autor projekta je Ivan Ploh, član Varaždinskog kluba kolekcionara, čiji članovi filatelijom promoviraju povijesnu i kulturnu baštinu sjeverozapadne Hrvatske.

-Krsto Frankapan, hrvatski velikan, borac protiv Turaka i Mlečana,  je umro 27. rujna 1527. U Martijancu. Nakon bitke na Mohačkom polju 1526. gdje je poginuo Ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II. trebalo je izabrati novog kralja. Jedan dio plemstva se zauzeo za Ferdinanda Habsburškog, a drugi za Ivana Zapolju. Krsto se priklonio Zapolji, jer mu je vratio posjede koje je Matijaš Korvin 1469. godine oduzeo njegovom ocu. U opsadi Varaždina je bio ranjen, a preminuo je u Martijancu. Prije toga borio se uspješno protiv Turaka i Mlečana, a sudjelovao je i u mohačkoj bitci.  To je velikan hrvatske povijesti koji je zaslužio biti upamćen – rekao je o motivima svog odabira Ivan Ploh.

Lik Krste Frankopana je središnjica žiga, na kojemu je ime Martijanca i broj pošte, s datumom 27. rujna 2017. Na kuverti se uz Frankopanovu sliku nalazi i grb Općine. –  Na taj sam način želio povezati njegovu veličinu – koja može ići uz bok velikana Nikole Šubića Zrinskog i Nikole Jurišić –  s općinom Martijanec u kojoj je umro. Činjenica je da ga se rijetko spominje pa je danas, unatoč svim zaslugama, gotovo pa marginaliziran. Cijeli  život se borio za dom, obitelj i domovinu, a to su i danas temeljne vrijednosti hrvatskog društva – zaključio je Ivan Ploh.

Načelnik Martijanca, Dražen Levak, zahvalio mu je na entuzijazmu, kojim je završen projekt. – Ovo je pionirski projekt, kojim se rasvjetljavaju detalji iz bogate povijesti Martijanca. To je samo početak, a Općina će kolekcionarima pomoći u rasvjetljavanju povijesti ovoga kraja i njihovom obilježavanju u budućnosti – rekao je načelnik Levak.

Goste je pozdravio i Josip Jelenečki, mentor Ivana Ploha iz Varaždinskog kluba kolekcionara, sekcije Ludbreg.
On je izrazio zadovoljstvo početkom rada Kluba u Martijancu jer, kako je rekao, Martijanec se nalazi na potezu važnih povijesnih događanja, značajnih za kolekcionare. – Cilj je otrgnuti značajna povijesna događanja od zaborava i ostaviti pisani trag za budućnost. Predstaviti što je ovaj kraj značio u povijesti i da ima svoju budućnost – rekao je Josip Jelenečki i podsjetio da je ovo treći važni pisani trag o povijesti Martijanca. U 2015. godini je, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, napravljen otisak Stope sv. Martina, a lani je izdana Monografija o 120 godina općinskog vatrogastva.

Nakon predstavljanja žiga i kuverte, održana je revijalna nogometna utakmica  reprezentacija općina Martijanec i Sveti Đurđ. Iako je rezultat utakmice bio u drugom planu, zaposlenici općina su ovu utakmicu shvatili vrlo ozbiljno. Utakmica je na kraju završila rezultatom 4:4, a nakon utakmice održana je prigodna večera.

U galeriji slika možete vidjeti kako je sve to skupa izgledalo.

Martijanec, 10. studenoga 2017.