07
travanj
2020

Premijer Andrej Plenković prvi premjer u posjetu Martijancu

Načelnik Dražen Levak iskoristio je prvu posjetu jednog hrvatskog premijera Martijancu pa apelirao da se s državnog vrha pomogne načelnicima manjih općina u rješavanju problema s kojima se susreću

Općina Martijanec po prvi je put u svojoj povijesti ugostila jednog predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković izabrao je upravo Martijanec za polaznu točku svog prošlotjednog posjeta Varaždinskoj županiji. Činjenica je da ova mala  općina unatoč siromašnom izvornom proračunu od tek četiri milijuna kuna bilježi veliki investicijski zamah.

Između ostalih su projekata, u tijeku i radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Martijanec, a započela je i izgradnja Dječjeg vrtića pa je domaćin, načelnik Martijaca Dražen Levak, pozvao premijera u obilazak dvaju velikih radilišta.

Energetska obnova škole i izgradnja vrtića ukupno stoje 16 milijuna kuna, od čega je s nacionalne razine stiglo 10,5 milijuna.

Martijanec je, inače, jedna od  općina koja je dugo čekala i napokon dočekala izgradnju Dječjeg vrtića po modelu 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja.  Općina od svog osnutka, prije 25 godina, pa do danas nije imala svoj vrtić. – Pitanjem izgradnje vrtića su se bavile sve općinske vlasti u četvrt stoljeća, ali do 1. veljače ove godine i početka izgradnje koju je financirala ova Vlada, sve je bilo bezuspješno – ispričao je načelnik Levak premijeru Plenkoviću. Danas se ovdje gradi 1460 m2 prostora za vrtić, a radovi bi trebali biti gotovi krajem ove godine.

Malo za puno

Razgledavajući kako napreduju radovi na školi, premijer i načelnik su se dotaknuli učestalo isticanog problema Općine – dvosmjenske nastave u martijanečkoj školi, kao jednoj od njih tek nekoliko na županijskom području u kojoj djeca u školu odlaze i poslije podne.

Andrej Plenković je pritom istaknuo ono što iz Martijanca zahtijevaju godinama – potrebnu dogradnju školske zgrade.

– Smjenska nastava sigurno ne odgovara roditeljima i dogradnja bi  škole bila dobro rješenje za odvijanje nastave u jednoj smjeni – istaknuo je premijer.

Načelnik Levak mu je rekao da se nada kako će do kraja njegovog mandata za dvije godine, konkretno pomoći Varaždinskoj županiji koja je osnivač škole, da se to i ostvari kako bi učecnici s područja Općine Martijanec nastavu pohađali u jednoj smjeni. Za veliki napredak je potrebno relativno malo, izgradnja tek nekoliko učionica.

Načelnik smatra kako je realno očekivati pomoć, budući da se aktualna hrvatska Vlada, kako je naglasio, već pokazala naklonom prema Martijancu.

– 25. svibnja 2019.g. navršilo se je točno dvije godine od kad sam došao na čelo Općine. Od tada do danas, ova je HDZ-ova Vlada putem svojih ministarstava za infrastrukturne objekte na području Općine Martijanec plasirala oko 11 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost investicija u protekle dvije godine bila sedam milijuna viša, 18 milijuna kuna. Nažalost dosadašnje vlade su mojim prethodnicima samo obečavale sredstva, a od realizacije nije bilo ništa i zato smo tavorili na dnu razvijenosti  – rekao je načelnik Levak hrvatskom premijeru.

Spomenuo je i značajna ulaganja u općinsku infrastrukturu, od LED javne rasvjete do uređenja prometnica i sve to istaknuo kao „potvrdu da ova središnja vlast prati napore i potrebe Martijanca“.

– Dodatna je potvrda i današnji posjet premijera Plenkovića našoj općini. Potvrda je to da mi kao Općina imamo partnera u našoj Vladi, ali i ona u nama. Da nije bilo sredstava s nacionalne razine teško da bi danas obnavljali školu, a još manje gradili vrtić koji će biti velika pomoć mladim obiteljima – kazao je načelnik Levak i istaknuo da najveća investicija tek predstoji.

Riječ je o Aglomeraciji Ludbreg, projektu ukupno vrijednom između 250 i 300 milijuna kuna čija gradnja bi trebala započeti 2023. godine . Zahvaljujući tom projektu, za koji je ovih dana izdana i građevinska dozvola, na općinskom će se području Martijanca izgraditi 13.800 metara kanalizacijskog sustava.

Da je riječ o „investicijskom bumu“ u cijeloj Varaždinskoj županiji potvrdio je i predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak, koji je iznio podatak da se na području županije u ovom trenutku odvijaju investicije vrijedne oko milijardu i pol kuna.

Apeli premijeru

Načelnik Dražen Levak iskoristio je prvu posjetu jednog hrvatskog premijera Martijancu pa apelirao na Andreja Plenkovića da se s državnog vrha pomogne načelnicima manjih općina u rješavanju problema s kojima se susreću. Sugerirao je da se poreznom politikom i raspodjelom poreznih prihoda ojačaju male općine, a ne samo gradovi kako mladi ne bi odlazili, te kako bi općine starijim osobama mogle osigurati dostojanstvenu starost.  Smatra da bin minimalna, zajamčena plaća trebala biti 1000 eura i da bi to bila najbolja demografska i populacijska mjera za ostanak mladih na selu, da se od vlasnika zaštićenih kulturnih dobara zatraži održavanje istih i njihovo stavljanje u funkciju a pod prijetnjom oduzimanja im takve imovine.

U društvu premijera je u Martijanec stigla i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, koja se složila s mišljenjem da bi o značajnim povijesnih spomenicima trebalo brinuti neovisno je li on u privatnom ili državnom vlasništvu. Problem Martijanca je iznimno loše stanje dvorca Patačić-Rauch uz Podravsku magistralu, a koji je u privatnom vlasništvu, neuređen i bez funkcije.