26
siječanj
2021

Stručnjaci Hrvatskih voda predstavili dokumentaciju za uređenje Plitvice, kojom će se gradovi i općine uz rijeku štititi od poplava

Općina Martijanec bila je domaćin prezentacije Studijske dokumentacije za pripremu projekata zaštite od poplava na slivu Plitvice, čija je izrada započela 2016. godine.

Tim će se uređenjem sliva Plitvice od poplave štititi 12 gradova i općina uz njezin tok.

Najugroženija područja su Vidovec, južni dio Grada Varaždina, poslovne zone Kneginec i Jalžabet do Velikog Bukovca.

Goste je predstavio načelnik Općine Martijanec, Dražen Levak, a studijsku su dokumentaciju predstavili stručnjaci iz Hrvatskih voda, koje vode projekt.

Danijel Bunić je tako pojasnio da projekt u konačnici sadrži dvije retencije, Maruševec i Varaždin i nasip na području općine Mali Bukovec.

Vrijednost investicije iznosi 62 milijuna kuna od čega će se 85 posto financirati novcem europskih fondova dok će 15 posto stići s nacionalne razine.

Jedinice lokalne samouprave u projektu sudjeluju kroz koordinaciju, potporu i izdavanje dozvola, a za njih nema izravnih troškova.

Za daljnju realizaciju projekta potrebna je izmjena prostornih planova na područjima gdje će se graditi retencija i nasip, o tome su iz Hrvatskih voda već razgovarali sa Varaždinskom županijom koja će izmijeniti svoj prostorni plan, nakon čega će se ostale JLS uskladiti s novim županijskim planom.

Na prezentaciji su, uz načelnike općina u slivu Plitvice, sudjelovali i saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak.

Anđelko Stričak je uz pohvalu projektu spomenuo ideju širih nasipa kojima bi mogli prolaziti pješaci i biciklisti, kako bi oni imali i drugu korisnu svrhu uz zaštitu od poplava.