12
studeni
2018

Svečana sjednica uz Dan općine Martijanec: Hitno treba ostvariti uvjete za jednosmjensku nastavu, župan Čačić i Josip Križanić obećali pomoć

Proslava Dana Općine Martijanec završila je Svečanom sjednicom u subotu. To je bila prilika da načelnik Dražen Levak svojim gostima – saborskim zastupnicima, županijskom vodstvu i općinskim načelnicima predstavi odrađene projekte za prvih šest mjeseci ove godine i ispriča s kojim se velikim problemima susreće Općina.

Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko – biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama. To nisu potrebe od jučer, nego se radi o sad već dugogodišnjim problemima s kojima općinske vlasti pokušavaju izaći na kraj.

Od svojih prethodnika ih je naslijedio i Dražen Levak, načelnik Martijanca kojemu upravo istječe šesti mjesec radnog staža na čelu Općine.

Ipak, on je u mandat ušao s optimizmom, uvjeren da će se ovi problemi uskoro riješiti. Rekao je to i na Svečanoj sjednici povodom proslave Dana općine Martijanec prošloga tjedna.

Varaždinski župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Josip Križanić obećali su pomoć.

Osmoškolci iz Martijanca, dvije općine i Ivanca jedini u županiji odlaze u školu ujutro i poslijepodne. Kad su se gradile škole po JPP-u, u Martijancu nisu htjeli graditi po tom sistemu, a poslije se nije otvorila nova, pristupačna opcija. Varaždinska županija u čijoj je nadležnosti osnovno školstvo novca za školu nema, pa se je u izvršenje te obaveze u interesu svoje djece uključila Općina Martijanec iako to nije njezina zakonsta obaveza, ali se čekati više ne može pa je načelnik Dražen Levak gostima na Svečanoj sjednici predstavio model zajedničke suradnje Općine Martijanec i Varaždinske županije kojim planiraju rješiti taj problem.

Općina Martijanec dograditi će školu sa šest učionica i potkrovljem u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica, u tom smislu općina je već isfinancirala idejni projekat dogradnje.

Županija će zgradu škole prijaviti za energetsku obnovu, obnoviti će školsku kuhinju i opremiti učionice kompletne škole, te preuzeti upravljanje zgradom. Općina Martijanec bi u posljepodnevnim satima izgrađenu zgradu koristila za edukaciju mještana i cjeloživotno učenje – najavio je načelnik.

Župan Čačić je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom. Odgovornima za to proziva općinsko vodstvo od prije desetak godina, koje nije prihvatilo ideju JPP-a., kojim su napravljene 32 škole. – Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca,  i  to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo  – rezonirao je župan. Također je obečao pomoć i suradnju sa Županijskom upravom za ceste glede rješavanja pješačko-biciklističkih staza uz županijske ceste.

I saborski zastupnik, Josip Križanić, smatra da je sramota da u vrijeme dok 94 posto učenika u županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvije. – Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovaj tjedan razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi. Moramo prvo puzati da bi mogli hodati

– Dugo dolazim u Martijanec i usudim se reći da dobro poznajem općinu i njezine probleme. I ja i župan za njih snosimo dio odgovornosti, vlast je tražila, a mi im nismo dovoljno pomogli. Jednako tako i za vrtić. Problem Sjevera je uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima. Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – rekao je Josip Križanić.

Načelnik Levak je spomenuo i druge projekte, koji će se odrađivati paralelno s prioritetima. – Osim rješavanja krucijalnih problema, naravno da će u idućem razdoblju prioritet u radu općinske uprave biti apliciranje na natječaje za EU fondove i resornih ministarstava, kako bi se privuklo što više novaca za financiranje planiranih razvojnih projekata, te implementaciju svih zakonskih obveza općine – rekao je.

I u tome je župan obećao pomoći, osobito u problemima vezanima uz poplave. – Hrvatske vode imaju novac, ali dosad nitko iz Županije nije sredio potrebnu dokumentaciju i tražio novac. Sve to će se sad promijeniti – najavio je Radimir Čačić, a pomoć obećao i Josip Križanić.

Načelnik je ukratko spomenuo i projekte završene u prvih šest ovogodišnjih mjeseci. – Adaptirani su društveni domovi u Sudovčini, Martijancu, Hrastovljanu i Madaraševcu. U tijeku je završetak rekonstrukcije doma i izgradnje Vatrogasnog spremišta u Slanju, a budući da smo zahvaljujući Vladi i ministrici Žalac te nazočnim saborskim zastupnicima, iz Ministarstva regionalnog razvoja uz prethodno odobrenih pola milijuna kuna dobili dodatnih 150 tisuća, vjerujemo da ćemo tim novcem, mimo plana, uspjeti platiti i izgradnju fasade. Započeta je izgradnja Vatrogasnog igrališta u Hrastvoljanu, tvrtke Aquatehnika i Varkom su izgradile vodovodnu mrežu na relaciji Rivalno – Stari vrh i Gornji Martijanec – Gornja Poljana. U sklopu tog projekta izvršena je i obnova završnog sloja asfalta na relaciji Gornji Martijanec – Gornja Poljana kojom je u Vrbanovečkim goricama uveden vodovod te obnovljena značajna prometnica koja povezuje Općine Martijanec i Grad Varaždinske Toplice.
Završen je i projekt statičke sanacije Crkve Sv.Martina u Martijancu, financiran  novcem s 350 tisuća kuna iz Ministarstva kulture. Uveden je video nadzor na grobljima u Martijancu, Križovljanu i Slanju, a uređene su i nadstrešnice na grobnim kućama u Slanju i Križovljanu, kao i staze na grobljima – pobrojao je Dražen Levak.  Nastavljamo gdje su stali naši prethodnici, ubrzavamo i konkretiziramo započeto. Onaj tko osigura četiri glavna projekta općine: jednosmjensku nastavu, vrtić, poplave i pješačke state, osigurati će budućnost Martijancu, neovisno o kojoj političkoj opciji je riječ. Djeca trebaju biti sigurna u prometu i imati jednake obrazovne uvjete kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Županije pa se obitelji neće iseljavati – istaknuo je Dražen Levak.

Svečana sjednica je bila prilika za dodjelu priznanja Općine. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec, Viktor Pijanec iz Vrbanovca za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plakete sa zlatnim znakom su dodijeljene Slovencu Joži Lipaju za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva i Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.

Martijanec, 12. studenoga 2017.