01
srpanj
2022

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Martijanec

Na sam blagdan Sv. Martina, 11.11.2019. održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Martijanec, što je bila odlična prilika da se rezimira rad vijeća u prošloj godini, prezentiraju provedeni projekti, ali i najave novi. Na početku sjednice pozdravnu riječ svim prisutnima uputio je predsjednik Općinskog vijeća Dubravko Besek koji je ukratko predstavio rad vijeća i zahvalio svima koji pomažu rad općine, dok je više o projektima koji se provode u općini rekao načelnik Dražen Levak.

Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja dječjeg vrtića Martijanec što je ujedno i investicija od 9,3 milijuna kuna, a planirani završetak radova je 23.09.2020. godine. Projekt koji je završen u ožujku ove godine jest II. faza rekonstrukcije javne rasvjete i zamjena LED žaruljama, dok je u rujnu ove godine počelo i asfaltiranje prometnice Slanje-Stari vrh. Od projekata svakako se ističe i energetska obnova Osnovne škole Martijanec koja je sufinancirana sredstvima iz fondova Europske unije.

Načelnik je osim toga naglasio i kako Općina Martijanec zauzima drugo mjesto u županiji po odvajanju otpada, a prema preliminarnim podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike za 2018. godinu, Općina Martijanec ima 34 % odvojenog sakupljenog otpada, dok je godinu dana prije toga ta brojka bila samo 1% što pokazuje veliki napredak.

Osim toga Općina Martijanec daje i svojim stanovnicima određene subvencije te naknade kao što je davanje 2.000,00 kuna svakom novorođenom djetetu, sufinanciranje boravka djece u vrtićima u  iznosu od 700,00 kuna po djetetu, Božićnica studentima  u iznosu od 1.000,00 kuna, Božićnica umirovljenicima s mirovinom do 1.500,00 kuna mjesečno u iznosu od 100,00 kuna, besplatan  prijevoz  učenika i polaznika predškole, program vožnje biciklom, škola plivanja i novčane nagrade najboljim učenicima škole s prosjekom 5,0 i novčane nagrade učenicima škole koji su svih osam razreda prošli s prosjekom 5,0 s nagradama od 500,00 kuna. Uz to organiziran je i besplatan tečaj engleskog jezika za sve mještane općine.

Sjednici je prisustvovao i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je u svom govoru prenio pozdrave i čestitku premijera Andreja Plenkovića koji je u osmom mjesecu posjetio Općinu Martijanec. Osim toga i u svoje ime je čestitao blagdan sv. Martina svim žiteljima općine, a u svom je govoru poslao i sljedeću poruku: „Danas na svijetu postoje četiri sile – SAD, Rusija, Kina i Europska Unija. Iduće godine predsjedavamo jednoj od tih sila, a neki ne vide sva postignuća Hrvatske u 28 godina nego samo šire sivilo i crnilo. Ja vas pitam bi li se danas gradio vrtić, komunalna infrastruktura da nemamo svoju samostalnost, a vi da nemate svoju općinu?“ – rekao je Stričak i dodao kako svi trebamo zasukati rukave i širiti optimizam.

Na kraju spomenimo i kako je 27.06.2019. godine Ministarstvo kulture donijelo rješenje da Hrvatska tradicija slavljenja sv. Martina biskupa ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, te je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a Općina Martijanec izabrana je kao jedna od jedinica baštinica tog kulturnog dobra.

Više o realiziranim i budućim  projektima pročitajte u
Izvješću načelnika o radu u razdoblju od 11.11.2018. do 11.11.2019. godine.