05
lipanj
2020

Sveti Martin „doveo“ polaznike zagrebačkog Pučkog učilišta u Martijanec

Martijanec je u subotu, 23. ožujka, ugostio polaznike zagrebačkog Pučkog otvorenog učilišta/Sveučilište za treću životnu dob, koji su u Martijanec stigli na stručni izlet „Stopama sv. Martina – od Martin Brega do Sv. Martina na Muri“.

Općina Martijanec se, kao domaćin svog mjesta i župne crkve sv. Martin, pridružila realizaciji ovog putovanja, koje je Učilište organiziralo u suradnji s Kulturnim centrom sv. Martin – Hrvatska, a goste su dočekali predstavnici općinske Udruge umirovljenika.

U Hrvatskoj su 44 crkve posvećene francuskom svecu sv. Martinu, a  Kulturni centar sveti Martin Hrvatska je u suradnji s lokalnim zajednicama, župama i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba od 2007. godine do danas postavio 17 “Stopa sv. Martina”, od kojih je jedna i u Martijancu.

Postavljanjem stope u parku ispred župne crkve povodom 240. obljetnice njezinoga posvećenja Martijanec je uvršten na europsku kartu hodočasnika. Hodočasnički put povezuje sve župe sv. Martina na području Mađarske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske i Belgije, a počinje u mađarskom Szombathelyju i završava u francuskom Toursu, gradu gdje je sv. Martin bio biskup i gdje danas počiva.

Stopom sv. Martina se ističe važnost lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe, a  skulptura stope, rad francuskog kipara Michaela Audiarda, je simbol kretanja, putovanja, otkrića i novih susreta i poznanstava.

– Martijanec njeguje svoju tradiciju, a ovakvim susretima osim upoznavanja gostiju s našom baštinom, predstavljamo Općinu i u turističkom kontekstu. Mala smo Općina, ali činimo sve da glas o Martijancu proširimo i izvan Varaždinske županije. Upravo zahvaljujući zaštitniku općine, sv. Martinu, česti smo gosti na raznim europskim susretima, organiziranima u čast štovanja tog sveca , a takvi su susreti najbolja promocija Općine – rekao je načelnik Općine Martijanec, Dražen  Levak i zahvalio ženama iz Crvenog križa Martijanec – Štefici Melnjak, Miri Horvat i Ivanki Balaić što su za goste pripremile okrjepu uz domaće kolače.