21
siječanj
2021

U Martijancu je odsad moguće puniti električne automobile

U petak je ispred Doma kulture puštena u rad punioca za električne automobile.

Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

– Ovaj projekt za našu općinu u ovom trenutku ima prvenstveno marketinški značaj jer će Martijanec kao mala sredina ući na kartu punionica HEP-a diljem Hrvatske. Nadamo se da će s obzirom na predviđeni razvoj tehnologije automobila ovakve punionice kroz nekoliko godina imati značaj kao današnje benzinske postaje. Uz to, važnost ovog projekta je i u činjenici da on predstavlja još jedan u nizu javnih servisa koji će biti sadržaj budućeg Martijanečkog trga ispred sadašnje ambulante, na kojem bi zemljani radovi ovisno o vremenskim prilikama morali započeti kroz nekoliko tjedana – rekao je načelnik Općine Martijanec Dražen Levak.

Dodao je i da je realizacija ovog projekta za Općinu Martijanec gotovo pa besplatna, s obzirom na to da je Općina u njemu sudjelovala s dva već izgrađena parkirna mjesta te troškovima bojanja, odnosno vertikalne i horizontalne signalizacije punionice.

Na punionici snage 44 kW moguće je istovremeno puniti dva automobila, a vrijeme trajanja punjenja ovisi o vozilu i kakav pretvarač i bateriju automobil ima.

Na puštanju u rad bili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Martijanec Dubravko Besek te Ana Jukić, HEP, sektor za strategiju i razvoj, Goran Pakasin, direktor Elektre Koprivnica, Tomislav Sinjeri, šef Službe za terenske aktivnosti Elektre Koprivnica, i Goran Križanić, terenska jedinica Ludbreg.

U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, te se prostire na području Grada Zagreba i 20 županija, omogućavajući istovremeno punjenje više od 400 električnih automobila, odnosno polovinu svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj.

HEP-ovi razvojni planovi na području e-mobilnosti okrenuti su stvaranju optimalne mreže punionica, što ravnomjernije raspoređenih na području cijele Hrvatske, kako bi se u konačnici omogućile međugradske vožnje električnim automobilom. HEP ujedno snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.