26
svibanj
2020

Visoki indeks razvijenosti koči poljoprivrednike sjevera u povlačenju EU novaca

Hrvatska poljoprivredna komora, na čelu s Mladenom Jakopovićem, organizirala je sinoć, 7. ožujka, u Martijancu predavanje o podmjerama iz Programa mjera Ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020.

Predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju predstavili su podmjere 6.2.1, „Potpora ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ i podmjeru 4.1.1., „Restruktuiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“.

– U sjevernoj su Hrvatskoj na malim površinama jako vrijedni ljudi, a ovo su značajne mjere upravo za rast i razvoj obiteljskih gospodarstava, obrta te malih i mikro poduzeća – rekao je Mladen Jakopović, predsjednik Komore i pročelnik Ureda za gospodarstvo, koji je na predavanju odigrao ulogu moderatora.

Predavači su u do kraja ispunjenoj dvorani Kulturno informativnog centra u Martijancu govorili o načinu prijavljivanja, uvjetima natječaja, kriterijima raspodjele i potrebnoj dokumentaciji.

Natječaj 4.1.1, „Restruktuiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ prvi je natječaj dosad za neprioritetne sektore – ratare, vinogradare, uzgajivače cvijeća i ljekovitog bilja. Natječaj se odnosi na ruralne sredine do 5000 stanovnika.

Zbog problema s lošim vremenom u zadnjih nekoliko tjedana najavljeno je dvotjedno produljenje roka za prijavu na natječaje.

Na predavanju se moglo čuti kako je u programskom razdoblju ukupno ugovoreno 912 milijuna eura.

– Ove godine i sljedeće dvije očekujemo povlačenje 90 posto sredstava.  Sa finalizacijom ovih mjera, “šestice i četvorke”, na koje je i najveća navala i najveći volumen novca koji se povlači, to je i više nego realno očekivati – rekao je Mladen Jakopović.

Volumen povlačenja o kojemu govori, odnosi se na cijelu Hrvatsku dok je, međutim, situacija u Varaždinskoj županiji drukčija.

– Iako pet sjevernih Županija, uz Istru, prednjače u povlačenju novaca iz fondova i EU, zadnjih nekoliko godina imamo problem s visokim indeksom razvijenosti. Mi, kao visokorazvijeni, u startu ostvarujemo i do 20 bodova manje. U ovom se slučaju razvijenost pokazuje kao prepreka, međutim to kompenziramo na druge načine. Ali indeks nas, to je jasno, tlači dolje – zaključio je.

Na predavanju su predstavljene i mjere LAG-a Izvor, planirane za raspisivanje u ovoj godini, kojima će se ukupno dodjeljivati 425 tisuća kuna za sufinanciranje istih subjekata i potreba kao i u predstavljenim podmjerama iz Programa mjera Ruralnog razvoja.

Krunoslav Blaži, zamjenik AZRA-e je u kratkom obraćanju iznio podatak da je Agencija u 12 godina djelovanja odradila više od 500 projekata vrijednih stotinjak milijuna kuna.

Na predavanje su stigli i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, ujedno i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, a o aktualnoj situaciji u provedbi Programa ruralnog razvoja govorila je Marija Vučković, državna tajnica za poljoprivredu.