04
srpanj
2022

Za transparentnost proračuna Općini Martijanec čista petica

Prema analizi proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2019. do travnja 2020. godine koju je proveo Institut za javne financije, Općina Martijanec dobila je najveću ocjenu, odličan (5).

Proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, konkretno izvještaju o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaju o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlogu proračuna za 2020., izglasanom proračunu za 2020. i proračunskom vodiču za građane za 2020.

Na peticu iz transparentnosti proračuna ponosan je načelnik Općine Martijanec Dražen Levak.

– Ova je ocjena potvrda našeg uspješnog rada. Svi dokumenti javni su i transparentni, dostupni našim građanima, što nam je oduvijek bio i cilj. Želimo ih maksimalno informirati o načinu trošenja javnog novca te nastaviti transparentno poslovati i u vremenima koja su ispred nas – poručio je načelnik Levak.

Analiza koju je proveo institut pokazala je da se prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava. U šest ciklusa istraživanja, porasla je s 1,8 na 4,1, no taj vrlo dobar prosjek i dalje prikriva popriličnu raznolikost razine proračunske transparentnosti. Prosječna transparentnost može se ocijeniti vrlo dobrom, pa i izvrsnom, jer prosjeci su županija 4,9, gradova 4,5 i općina 4. No, velike su razlike u broju objavljenih dokumenata – posebice među općinama – od nule do petice. Velike su razlike i u izvrsnosti – svih pet dokumenata objavljuje 90 % županija, ali samo 70 % gradova i 50 % općina.