19
kolovoz
2022

Završila je petodnevna proslava Dana Općine Martijanec

Završila je proslava Dana Općine Martijanec. Tijekom petodnevne manifestacije održano je niz zabavnih i kulturnih događanja te Svečana sjednica na kojoj su, uz ostale goste, prisustvovali i saborski zastupnici iz Varaždinske županije, Božica Makar i Josip Križanić.

Od zabavnih događanja, prva je na rasporedu bila tradicionalna malonogometna utakmica ekipa Općine Sv. Đurđ i Općine Martijanec, a Udruga „Sveti Martin“ je priredila izložbu starih fotografija uz kuhano vino.

Tijekom manifestacije lokalne su udruge za goste kuhale gulaš i pekli guske na ražnju, odigrana je predstava Glumačke družine KUD-a „Gruntovec“ iz Sigeteca Koprivničkog, a nastupio je i lokalni sastav, Familly band.

Mještani su sa svojim gostima zajedno proslavili i Martinje velikom feštom u Društvenom domu u Martijancu, a u lokalnoj se Crkvi sv. Martina služila i svečana misa u zahvalu zaštitnika Općine, sv. Martina.

Nakon što su se slegli dojmovi i život u Martijancu se vratio u svakodnevnu kolotečinu, načelnik Martijanca Dražen Levak izrazio je je zadovoljan odazivom mještana na događanja i porukom koja je poslana.

– Proslava se ne održava radi slavlja, nego je to uz obilježavanje značajnog datuma, najbolja prilika za međusobno druženje mještana. Ljudi se moraju družiti jer o zajedništvu ovisi i uspjeh Martijanca. Ovako mala općina s malim proračunom, prvenstveno se treba osloniti na sebe, a to nije moguće ako smo razjedinjeni ili letargični za događanja oko nas. Dobrobit mještana i bolji život iznad svake su politike i o tome se ne pregovara – sublimirao je načelnik Levak.

Iako skromna, rođendanska proslava Općine koja si ne može priuštiti nastup imena s hrvatske estrade, dobra je prilika, kaže, za međusobno druženje mještana i njihovo zbližavanje, a što se uklapa u viziju kvalitetnog života u općini.

Uz Family band, koji je nastupio besplatno, na pozornicu su izašli i članovi KUD-a Martijanec.

– U organizaciji ovogodišnje proslave sudjelovali su OŠ Martijanec, KUD Martijanec, Udruga „Sveti Martin“, Udruga Umirovljenika Općine Martijanec, Nogometni klubovi: Dinamo 01 Vrbanovec, Polet Martijanec i Razvitak Čičkovina, te glazbeni sastav Familly band. Svima njima se ovim putem zahvaljujem – naglasio je Dražen Levak te istaknuo kako će unatoč škrtom budžetu, proslavu u budućnosti pokušati podignuti na veću razinu budući da je Martijanec jedna od najstarijih župa Varaždinske biskupije u kojoj se štuje Sv.Martin.

– Međutim, ova činjenica nije još dovoljno poznata javnosti te ju namjeravamo potencirati kao prepoznatljivost općine Martijanec.  Ideja je da budemo nositelj projekta stvaranja prepoznatljive enogastronomske ponude martinjskih jela i štovanja martinjskih običaja za što posjedujemo sve potrebite uvjete – najvio je načelnik.