23
rujan
2023

Povijest - Gornji Martijanec

Gornji Martijanec možemo povezati sa toponimom Črešnjevec koji se prvi put spominje 1259. godine u opisu međa posjeda Slanje i bio je vlasništvo nekog Kristijana. Godine 1633. martijanečko vlastelinstvo preuzimaju Mikulići, a dio tog vlastelinstva bio je i predij Črešnjevec. U to vrijeme vjerojatno nije bio naseljen. Nakon Mikulića prelazi u vlasništvo braće Gotal, a 1745. godine najvjerojatnije Gabrijelu Hermanu Patačiću.

Početke nastanka današnjeg imena sela možemo vidjeti na vojnim kartama iz kraja 18. stoljeća gdje se taj prostor naziva Martianski Brieg. Već drugom polovicom 19. stoljeća na vojnim kartama pojavljuje se toponim Martijanec gornji, ali uz toponim Črešnjevec. Ne može se sa sigurnošću tvrditi kad je počelo naseljavanje tog prostora međutim 1857. godine selo ima 47 žitelja.

Godine 1921. u Gornjem Martijancu živjela su 282 stanovnika, što je najveći broj stanovnika u povijesti toga sela. Nakon toga broj stanovnika je počeo padati. U naselju se nalazi kapela Sv. Ivana Krstitelja koja je  građena 1982. godine.