22
lipanj
2024

Povijest - Križovljan

Povijest sela Križovljan počinje 1259., kad se prvi put spominje crkva sv. Križa po kojoj je selo dobilo ime. God. 1382. spominje se pak samo selo Križovljan i cesta koja od njega vodi prema Ludbregu. Tijekom srednjeg vijeka Križovljan je sa selom Slanjem činio jedinstveni posjed te se ta dva sela redovito spominju zajedno. Tako su 1394. godine kraljevom darovnicom Križovljan i Slanje dodijeljeni Stjepanu de Berench, banu Pavlu Bissenu de Ezdege, Nikoli Bissenu de Hord i Petru de Ezdege.

Godine 1495. Križovljan i Slanje posjedovao je plemić Ivan Zenthgyroty, a 1507. posjede dijele Franjo Sarkan i Nikola Hagmasy. Novi vlasnici spominju se 1513. godine, plemići Franjo Keczer i Stjepan Bery. Nakon bitke na Mohačkom polju 1526. godine, u naše krajeve dolaze Osmanlije koji su oba posjeda opustošili, tako da se nisu upisivali u porezne registre sve do 1598. godine kada su ponovno naseljeni.

Ženidbom po ženskoj liniji obitelji Keczer oba posjeda prelaze u vlasništvo obitelji Otmić početkom 17. stoljeća. Godine 1659. u Križovljanu se spominju kurija Jure Otmića i još dvije kurije nižih plemića. Nakon Otmića nakratko su vlasnici posjeda knezovi Zrinski, da bi 1740.-ih iz vlasništva grofa Josipa Esterhazya prešao Patačićima.