22
rujan
2021

Povijest - Slanje

Slanje se prvi put spominje godine 1248. Godine 1259. posjed Slanje su pak od kralja dobili župan Tomo i zagrebački biskup. Tijekom srednjeg vijeka Slanje je sa selom Križovljan činilo jedinstveni posjed te se ta dva sela redovito spominju zajedno. Tako su 1394. godine kraljevom darovnicom Križovljan i Slanje dodijeljeni Stjepanu de Berench, banu Pavlu Bissenu de Ezdege, Nikoli Bissenu de Hord i Petru de Ezdege.

Godine 1495. Slanje i Križovljan posjedovao je plemić Ivan Zenthgyroty, a 1507. posjede dijele Franjo Sarkan i Nikola Hagmasy. Novi vlasnici spominju se 1513. godine, plemići Franjo Keczer i Stjepan Bery. Nakon bitke na Mohačkom polju 1526. godine, u naše krajeve dolaze Osmanlije koji su oba posjeda opustošili, tako da se nisu upisivali u porezne registre sve do 1598. godine kada su ponovno naseljeni. Vlasnici posjeda su Keczeri.

Ženidbom po ženskoj liniji obitelji Keczer oba posjeda prelaze u vlasništvo obitelji Otmić početkom 17. stoljeća. Nakon Otmića nakratko su vlasnici posjeda knezovi Zrinski, da bi 1740.-ih iz vlasništva grofa Josipa Esterhazya prešao Patačićima.